Economia 14/10/2021

L'habitatge, l'electricitat i els carburants fan que l'IPC pugi vuit dècimes a les Balears

La taxa anual se situa en un 3,4%

ARA Balears
1 min
El preu dels carburants és un dels elements que més s'ha encarit del cistell de la compra.

PalmaL'índex de preus de consum (IPC) ha escalat vuit dècimes a les Balears durant el setembre, fins a situar la taxa anual en un 3,4%, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) que ha recollit Europa Press. La pujada es deu, en part, a l'increment dels preus de l'habitatge, que han pujat un 13,9%, a l'encariment de l'electricitat i dels carburants. L'únic grup que presenta una taxa anual negativa a les Illes és el de les comunicacions, amb un descens d'un 2,7%.

Enguany l'IPC ha augmentat un 3,3% a l'Arxipèlag, amb una pujada d'un 12,6% en habitatge i d'un 7,9% en transport, i una baixada d'un 11,5% en la roba i el calçat.

En el conjunt de l'Estat, l'IPC va pujar un 0,8% al setembre en relació amb el mes anterior i va disparar la taxa interanual fins al 4%, set dècimes per sobre de la d'agost i la més alta en 13 anys. Amb la dada de setembre, el més elevat des del setembre del 2008, quan la inflació es va situar en un 4,5%, l'IPC interanual encadena la novena taxa positiva consecutiva.

Segons l'INE, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat, que ha augmentat considerablement en un any, així com dels preus del gasoil per a calefacció i el gas. També hi ha influït l'augment dels preus relacionats amb els vehicles personals i el fet que els preus dels paquets turístics varen baixar menys el setembre d'aquest any.

stats