Energia
Economia 15/03/2022

La guerra fa disparar els preus del combustible i la soja a l'Argentina

L’esperat increment dels combustibles acosta el barril argentí als nivells del Brent

2 min
El jaciment petrolier de l'empresa YPF a Vaca Muerta,  a l'Argentina.

Buenos AiresLa invasió russa d’Ucraïna ha estat el detonant perquè a l’Argentina es disparessin els preus dels combustibles i també dels derivats de la soja, malgrat que el país és productor tant de petroli com de soja i exporta els dos productes.

La petroliera estatal, YPF, ha informat que a partir de dilluns la gasolina i el gasoil es vendrien un 9,5% i un 11%, respectivament, més cars. Això, a peu d’estació de servei, significa que la gasolina i el gasoil ronden els 0,90 euros. I com que YPF és qui marca els preus de referència al minorista, s’espera que durant aquests dies la resta de petrolieres segueixin la mateixa tendència. “Aquest ajustament respon a l’evolució de les principals variables que conformen el preu de venda al públic, sobretot l’augment dels preus internacionals del petroli i els nivells de demanda superiors a l'època prepandèmia”, ha justificat l'energètica pública en un comunicat.

A marxes forçades, el país es va harmonitzant amb els preus del mercat internacional. Si el barril Brent va passar dels 97 dòlars de mitjana al mes de febrer als 120 al mes de març a causa del conflicte bèl·lic, el barril crioll, de referència a l'Argentina, rondava els 60 dòlars. I això en un país que necessita importar part dels combustibles per satisfer tota la demanda nacional.

“La temptació d’exportar el producte i deixar el mercat intern penjat era gran”, assegura Guillermo Lego, director general de la Confederació d’Entitats del Comerç d’Hidrocarburs i Afins. Lego explica que porten un any “dramàtic” perquè des del maig del 2021 YPF manté els preus congelats. Això ha fet que hi hagi dies en què escassegen els combustibles. “Les empreses no podien importar a 107 dòlars i vendre a 60”, justifica.

Altres productes afectats

Al mes de febrer ja hi va haver un augment del 9%, i el d’aquest mes s’espera que no sigui l’últim. Un gir similar es preveu respecte a la farina i l’oli de soja, dos dels principals productes que el país ven a l'estranger. Diumenge la Cambra de la Indústria de l’Oli argentina va publicar el comunicat del ministeri d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en què informava que suspenien temporalment el registre de declaracions jurades de venda a l'exterior —necessari per exportar— d’aquests dos productes.

Des del gremi se sospita que la mesura és l’avantsala d’un increment de dos punts percentuals del tribut a l’exportació que grava aquests derivats de la soja —actualment del 31%—, un increment que aportaria uns 500 milions de dòlars addicionals a les arques públiques. “Fer-ho en un moment d’augment de preus internacionals dilueix l’efecte d’aquest nou impost”, indica l’economista en cap del centre d’estudis Fundació Agropecuària pel Desenvolupament de l’Argentina, David Miazzo.

L’alça dels preus es produeix en un context en què el país ha d’aprovar un acord amb el Fons Monetari Internacional per refinançar un deute de 45.000 milions de dòlars i en què la inflació interanual del mes de gener va superar el 50%.

stats