Economia 12/11/2021

El Govern fixa la primavera del 2023 per fer arribar el metro al Parc Bit

L'Executiu ha rebut la licitació de 24,9 milions d’euros dels fons Next Generation, 21,6 dels quals es destinaran a aquest projecte

2 min
La presidenta del Govern a la presentació de les inversions en matèria de mobilitat sostenible corresponents al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

PalmaEl Govern de les Illes ha licitat el projecte per fer arribar el metro des de la UIB fins al Parc Bit. Ho ha fet amb la línia de fons europeus Next Generation, amb una dotació que arriba als 24,9 milions d'euros, 21,6 dels quals es dedicaran a aquest projecte. A més, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha assegurat que les obres estaran acabades la primavera del 2023.

El nou traçat tindrà 1,4 quilòmetres i anirà en paral·lel al nord de la carretera d'accés al Parc Bit i després es desviarà per arribar a l'aparcament sud del parc, on es farà l'estació. El trajecte durarà dos minuts, 15 des de la plaça d'Espanya. Dins el tram hi haurà zones soterrades, una part en trinxera i també en superfície. Des de la Conselleria de Mobilitat han anunciat que esperen incrementar un 25% el nombre d'usuaris que utilitzin el metro a partir d'aquesta ampliació.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reconegut que aquests fons han estat essencials per poder executar el projecte, però alhora també ha assegurat que tot el transport interurbà és absolutament eficient energèticament, i això ha fet que hagin augmentat els passatgers de transport públic de manera substancial. A més, també ha anunciat que es continua fent feina per executar el tramvia de Palma que connectaria la ciutat amb l'aeroport, però es tracta d'una altra línia de finançament diferent dels Next Generation que encara no s'ha licitat.

El perill constant de la pujada de preus

Els preus dels materials de la construcció continuen en ascens i el mercat no augura un final ràpid d'aquest increment. El perill de l'obra buida agafa força i el Govern no sembla tenir una estratègia clara. El director general ha comentat que tal vegada hi podria haver revisió de preus, però que no ho consideren "un tema crític per executar els fons europeus". Ara mateix, no s'ha pogut constatar quins preus s'agafaran de referència, però ha assegurat que el gabinet de tècnics ho estudiarà i "si s'han de fer revisions de preus es faran".

Altres projectes

Entre les altres accions que es pretenen fer amb els doblers restants, es recull el nou abaixador de l'hospital comarcal d'Inca, amb una dotació de 2.659.780 euros. A més, també hi ha un paquet de 3.120.000 euros per millorar la xarxa de parades de busos, concretament la seva digitalització i també per construir-ne de noves tant a Mallorca, com a Menorca i a Eivissa.

stats