Economia 16/08/2019

Els fons d’inversió ja controlen prop de 50 hotels a les Illes

Blackstone, amb 16 establiments, i Portobello Capital, amb 10, són dues de les societats que s’han posicionat amb més força a l’Arxipèlag

Carles Tudurí Borràs
3 min
Els fons d’inversió           ja controlen prop de 
 50 hotels a les Illes

PalmaEls fons d’inversió i les societats anònimes cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari (socimis) s’han convertit en pocs anys en uns dels principals propietaris de l’hoteleria balear, ja que en l’actualitat controlen una cinquantena d’hotels a distintes zones de les Balears. Si bé els hotels de Madrid i Barcelona varen ser el primer objectiu de part d’aquests inversors, ben aviat han ampliat la cartera d’establiments a les Canàries, les Balears i altres destinacions de platja, on consideren que poden tenir una important rendibilitat.

Entre aquests nous propietaris, destaca Blackstone, que només en tres moviments s’ha convertit en el principal hoteler d’Espanya i un dels més destacats a les Illes. L’empresa nord-americana, segons dades del setmanari Hosteltur, disposa a Espanya de 62 establiments i 18.000 habitacions. Pel que fa a les Balears, l’ARA Balears ha comptabilitzat almenys 16 establiments propietat d’aquest fons. Per exemple, és propietari de diversos hotels de la cadena Alua: Soul Mallorca, Soul Calvià Dreams, Soul Torrenova, Soul Palma i Soul Eivissa.

A Eivissa té els hotels Portinatx, Cartago, Sant Miquel, Occidental Eivissa i Galeón. A Menorca disposa dels hotels Barceló Hamilton i Occidental Menorca. A Mallorca, té el Fergus Tobago, Occidental Cala Viñas, Barceló Ponent Playa i Occidental Playa de Palma. Són hotels molt ben ubicats a diferents zones turístiques, principalment de quatre estrelles i alguns de gran dimensió. El Casa Cook Sa Torre Mallorca també figura a la cartera de l’empresa.

Tots aquests establiments són propietat d’Hispania o HI Partners. La primera va ser comprada amb els seus 46 hotels per Blackstone el 2018 en un moviment que el va convertir en el principal hoteler de l’Estat. Anteriorment, l’octubre del 2017, el fons d’inversió nord-americà ja havia comprat HI Partners per 630 milions d’euros al Banc Sabadell. Més tard va adquirir el 29,5% de la cadena hotelera NH. Després va incrementar la seva presència a la socimi Hispania del 16,75% al 100%. Dunas Capital i KKR també varen adquirir la mallorquina Intertur i varen integrar-ne els cinc hotels a Alua.

Però la de Blackstone no és l’única entrada destacable a les Balears d’aquests fons d’inversió. Un altre cas és el de Portobello Capital, que a Espanya disposa de 25 hotels i prop de 4.400 habitacions. La seva presència en el sector hoteler és possible gràcies a l’adquisició de la cadena Bluesea el gener del 2017. La companyia és propietària a les Illes de 10 hotels, tots a Mallorca i a zones molt turístiques, com els tres de l’Arenal (Costa Verde, Arenal Tower i Mediodía), els tres de Cala d’Or (Es Bolero, Club Marthas i Ses Cales) i els dos de Cala Millor (Don Jaime i Cala Millor). També és propietari dels hotels Gran Playa, a sa Coma, i Piscis, a Alcúdia. La cadena té, a més, cinc hotels a Tenerife i quatre a Lanzarote.

La companyia es defineix a la web com “una gestora de fons de capital risc líder del Middle Market a Espanya”. L’empresa, constituïda el 2010, és gestionada pels socis Íñigo Sánchez-Asiaín, Juan Luis Ramírez, Ramón Cerdeiras, Luis Peñarrocha i Carlos Dolz. “Portobello Capital té més de 1.400 milions d’euros de capital compromès i gestionat, disposa d’un equip de 27 professionals i gestiona una cartera de 15 participades”, destaca l’empresa. El 86% de la base inversora són inversors internacionals institucionals, el 14% restant són espanyols. Està present a diversos sectors, com l’alimentari (Angulas Aguinaga, The Ice Cream Factory o Sabater), càtering (Mediterránea), residències per a gent gran (V Home) o medicina (Vivanta).

Avantatges i desavantatges

Aquesta aposta pel sector hoteler balears és coherent amb l’atractiu de les Illes, que es caracteritzen tradicionalment per atreure inversors estrangers cap al sector immobiliari. “Entre els beneficis de l’entrada d’aquestes empreses podem destacar la millora dels establiments, ja que normalment intenten posicionar de manera adequada els seus actius per tal que es revalorin”, explica Antoni Riera, director tècnic de la Fundació Impulsa Balears. Per contra, un efecte negatiu és que aquestes companyies cerquen el benefici a curt termini, fregant de vegades l’especulació. “En el cas de les Illes s’orienten a curt termini, en un context en el qual hi ha una expectativa de revaloració dels immobles i una bona conjuntura del turisme”, afegeix Riera, que també creu que d’alguna manera aquesta entrada de fons internacionals suposa una pèrdua de control per part dels actors locals. “Per tant, els interessos dels propietaris d’aquesta oferta no necessàriament coincideixen amb els locals”, precisa.

L’interès dels fons d’inversions cap a les Balears augmenta. La inversora Thomas Cook Hotel Investments és propietària de nou establiments, dos a les Illes: el Casa Cook Ibiza i un altre de 300 habitacions que prefereixen no fer públic. El fons té com a objectiu integrar entre 10 i 15 hotels en dos anys, centrant-se en els principals mercats mediterranis, incloses les Balears.

stats