Pensions
Economia 30/05/2023

Escrivá carrega contra la reforma de les pensions del PP i abandera la seva: "Era un brindis al sol"

El ministre de Seguretat Social critica els escenaris "conservadors" i "amarrateguis" d'organismes com l'Airef

2 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, al Cercle d'Economia.

BarcelonaEl clima preelectoral, després que Pedro Sánchez avancés ahir les generals al 23 de juliol, ha contagiat totes les sessions de la reunió anual del Cercle d'Economia. També la intervenció d'un dels ministres socialistes clau en algunes de les reformes més urgents que Brussel·les havia exigit a Espanya com a part dels plans de recuperació postcovid. El titular d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha aprofitat la seva porció de temps sobre l'escenari de l'Hotel W per treure pit de la reforma de les pensions i contraposar-la a la que va aprovar el Partit Popular el 2013: "Era un brindis al sol. Es va vendre com la gran reforma de la sostenibilitat, però va tenir uns costos enormes de credibilitat internacional".

En aquest sentit, el ministre ha defensat la revalorització de les pensions amb l'IPC, en contraposició a l'actualització automàtica en el 0,25% (independentment de la inflació) que va abanderar l'executiu de Rajoy. "Això suposava que al llarg de la vida com a pensionista es retallés el poder adquisitiu", ha reblat Escrivá. També ha carregat contra el factor de sostenibilitat, que preveia que les noves pensions s'ajustessin a la baixa si creixia l'esperança de vida: "Era enormement lesiu per als joves".

Per a Escrivá, el trencaclosques de l'estabilitat del sistema de les pensions té el punt de màxima tensió en dues dècades no tan llunyanes: la de 2030 i 2040. En aquests 20 anys serà quan es jubilin els baby boomers (a Espanya, els nascuts als anys 60 i 70), mentre que la guardiola de la Seguretat Social se sostindrà amb les cotitzacions de les generacions posteriors, menys nombroses. Un cop passat aquest moment, i després d'aplicar mesures com els incentius per endarrerir l'edat efectiva de jubilació i acostar-la als 67 anys o l'augment de les cotitzacions socials, el ministeri considera que aquest desequilibri ja no serà un "problema".

Crítica als escenaris conservadors i "amarrateguis"

Davant els escenaris més pessimistes pel que fa al futur de les pensions d'institucions com el Banc d'Espanya o l'Airef (que ell mateix va presidir), Escrivá els ha qualificat de "conservadors" i "amarrateguis". Així doncs, ha criticat que es demani aplicar mesures més restrictives, com ara retallar les pensions, amb unes previsions que s'equivoquen "constantment": "Si fossin a la meva cadira, s'ho pensarien tres cops". D'altra banda, el ministre socialista també ha assegurat que a Espanya no hi ha un problema amb la productivitat i ha insistit que aquestes afirmacions es fan molt sovint basades en informes dels anys 90.

stats