Economia 18/11/2020

BBVA preveu una caiguda d'un 20% del PIB a les Balears el 2020 i una recuperació d'un 10,5% el 2021

Calcula que és la comunitat que més creixerà l'any que ve

Catalina Riera
2 min
BBVA preveu que la recuperació plena no sigui fins al 2023

PalmaBBVA Research estima que l'economia de les Balears caurà un 20% aquest any, però preveu que és la comunitat que creixerà amb més força de tot el territori espanyol durant el 2021, amb un 10,5% del creixement del PIB, una xifra que se situa per damunt de la mitjana estatal, d'un 6%. Si es compleixen aquestes previsions, es perdran 35.000 llocs de feina entre el 2020 i 2021 i la taxa d'atur seria d'un 17%. Així ho ha explicat aquest dimecres l'economista i cap d'Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, durant una roda de premsa en la qual s'ha presentat l'estudi Situació de les Balears, que analitza l'evolució i les perspectives de l'economia de les Illes.

Segons l'informe, l'Arxipèlag és "la comunitat que creixerà amb més força l'any que ve, amb un 10,5%", una xifra que se situa per damunt de la mitjana estatal, que, segons les previsions de l'entitat, ho farà amb un increment d'un 6%. Cardoso ha insistit que el pronòstic de recuperació per arribar als nivells d'activitat del 2019 dependran de diversos factors: "La vacuna, els instruments que s'utilitzin per donar confiança als visitants i les polítiques públiques que s'implantin", ha dit. Així i tot, ha insistit que serà difícil que es recuperi el nivell d'activitat i que probablement no serà fins al 2023 quan es recuperi.

Cardoso ha manifestat que la flexibilització de les restriccions de mobilitat i la reobertura del turisme varen afavorir una intensa recuperació econòmica, que hauria arribat al 22,4% en el tercer trimestre respecte de l'anterior, prop de sis punts percentuals per damunt del d'Espanya. Ha explicat que entre els principals motius d'aquesta millora es troben les mesures de protecció dels col·lectius socials més vulnerables, que ha posat en marxa el Govern, així com la millora de la liquiditat de les empreses i la implantació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO).

L'economista ha destacat també que l'impacte de la pandèmia ha tingut més pes en sectors com l'allotjament, els viatges, el transport, l'oci, els bars i els restaurants. Per altra banda, el menys afectat ha estat el de l'alimentació, amb un augment de la despesa, així com els relacionats amb la llar i la tecnologia.

stats