Salari mínim
Economia 02/09/2022

Díaz dona dos mesos als experts per traçar el pla d'augment del salari mínim

La titular de Treball torna a instar la patronal a seure a la taula de negociació

2 min
Yolanda Díaz

BarcelonaLa ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha reunit aquest divendres per primera vegada amb la comissió d'experts per començar a traçar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2023. La reunió ha acabat sense marcar xifres concretes, però amb el compromís, segons ha traslladat Díaz, d'"apujar el salari mínim com més aviat millor i avaluar els impactes d'aquest en la pobresa del país".

En la roda de premsa posterior a la reunió, la ministra ha donat un marge de dos mesos i mig a la comissió d'experts per concloure una xifra, que després s'haurà d'acabar de negociar amb els sindicats i els agents socials. Tot i que no ha avançat cap forquilla de xifres, la ministra ha destacat que "cal augmentar el salari mínim perquè el moment actual és molt difícil i excepcional".

Alhora, ha recordat que diversos països de la Unió Europea ja han començat a augmentar els seus propis salaris. "Els països del nostre entorn ja estan prenent mesures per afrontar aquesta excepcionalitat, hem de fer el mateix", ha dit Díaz. "A la societat espanyola el que tensiona no és només no arribar a final de mes, sinó perdre poder adquisitiu", ha explicat.

En aquest sentit, ha destacat països com Alemanya, amb un augment d'un 15%; Grècia, un 9,7%; França, que l'ha augmentat dues vegades a causa de l'alta inflació; Bèlgica, amb un 12%, o els Països Baixos, amb un 10%.

Suport als sindicats

Díaz ha repetit altra vegada que, segons el seu parer, "les pujades que han proposat els sindicats són molt raonables", i ha aprofitat per "reclamar una vegada més a la patronal que s'assegui a negociar". La patronal CEOE, presidida per Antonio Garamendi, va aixecar-se de la taula de negociació i vol evitar qualsevol mena d'increment.

Davant d'això, la tensió entre Díaz i Garamendi és palpable en cada un dels seus respectius comunicats. "Els animo a tornar com més aviat millor i negociar pel bé del país", ha repetit Díaz.

Així doncs, d'aquí dos mesos i mig, al novembre, el comitè d'experts hauria de tenir confeccionada una nova proposta d'augment de l’SMI per al 2023, i la titular de Treball ha deixat clar que, davant l’actual context d’increment de la inflació, l'augment serà "excepcional".

stats