Economia 07/03/2022

Una de cada cinc dones ocupades a les Illes està sobrequalificada, segons Impulsa

Part del desequilibri sorgeix de la major predisposició a la formació de la població femenina

ARA Balears
2 min
Bones ocupacions contra violència masclista

PalmaUn 21% de les dones ocupades a les Balears estan sobrequalificades, segons les darreres dades de la Fundació Impulsa i que l'entitat ha fet públiques aquest dilluns amb motiu del Dia internacional de la dona, que se celebra demà, dia 8 de març. En canvi, l'índex de sobrequalificació en el cas dels homes és inferior, d'un 16%.

Aquests desequilibris es donen en una estructura de qualificacions en què el percentatge de dones ocupades amb estudis superiors (45,3%) supera el dels homes (34,7%). Al mateix temps, succeeix el contrari en el tram que acull els efectius laborals amb un nivell formatiu igual o inferior als obligatoris (24,8%, dones i 38,1%, homes).

Part del desequilibri per sobrequalificació que afecta el col·lectiu femení sorgeix, per una banda, de la major predisposició a la formació de les dones i, per una altra, de la resistència encara palesa a ocupar les categories professionals més elevades. De manera específica, el monitor de vigilància contínua confirma que, durant el primer exercici de la pandèmia, la taxa d'abandonament escolar entre la població femenina de les Illes (12,4%) va anotar un descens notable respecte de l'exercici anterior (20,3%) que contrasta amb la remuntada del segment masculí (29,4% i 28,1%, respectivament, el 2019).

Aquest fet que alimenta la diferència positiu a favor de les dones que han finalitzat estudis superiors (38,3% i 34,1%, els homes), en aquest cas, part damunt de la mitjana femenina europea (35,2%). Així mateix, la predisposició a la formació permanent continua sent superior entre les dones (13,1% i 9,5%, els homes), fruit d'una tendència a l'alça, fins i tot en el primer exercici de pandèmia (+1,7 pp i 0 pp, els homes), que situa el col·lectiu femení balear també per damunt de la referència de la UE-27 (10% i 8,3%, els homes).

D'altra banda, la recuperació de les xifres d'ocupació que ha tingut lloc entre les categories professionals més elevades ha afavorit la millora del percentatge de posicions de direcció i gerència ocupades per dones (37,8%) respecte del primer exercici de pandèmia (34%). No obstant això, el bot encara és significatiu, tenint en compte que en la categoria professional següent, referida a les posicions tècniques professionals, científiques i intel·lectuals, les dones cobreixen la majoria dels llocs de treball (58,8% i 58,1%, 2020).

Una recuperació més positiva per a les dones

En termes generals, durant el darrer exercici, la taxa de participació de les dones en el mercat laboral (59,1%) ha continuat posant en relleu una diferència negativa respecte del segment masculí (67,4%) que, de la mateixa manera, ha tingut repercussió sobre la taxa d'ocupació (49,5%, dones i 58,3%, els homes) i la taxa d'atur (16,2% i 13,7%, els homes). La recuperació de l'ocupació al llarg del 2021 ha estat lleugerament més positiva per a les dones (2,8% i 2,1%, els homes) després d'un envit a la baixa que l'any 2020 les va perjudicar sensiblement més a elles (-8,9% i -8,6%, els homes) i ha continuat assignant al col·lectiu femení les majors taxes de temporalitat (24,3% i 21,3%, els homes) i, sobretot, de parcialitat (18,7% i 5,3%, els homes).

Ara bé, Impulsa destaca com a notícia positiva el fet que l'Arxipèlag ocupa la sisena posició més favorable en el rànquing autonòmic de desigualtat de gènere. En aquesta ocasió, l'índex, que oscil·la entre 0 (desigualtat nul·la) i 1 (desigualtat màxima), anota una puntuació (0,039) que millora, per tercera vegada consecutiva, la mesura anterior (0,045). Així les coses, les Illes puntuen de manera sensiblement més favorable que el conjunt estatal (0,044), i tan sols les superen País Basc (0,022), Galícia (0,031), Catalunya (0,034), les Canàries (0,035) i Madrid (0,036).

stats