Economia 05/07/2021

La Cimera entre les Illes i el País Valencià posa el focus en el diàleg social

A la primera taula rodona del congrés hi han participat els agents socials d'ambdues comunitats i han valorat el diàleg amb els governs de pacte

3 min
El primer acte de la Cimera entre les Illes i el País Valencià ha estat introduït per la presidenta de les Illes Balears Francina Armengol

Palma"Només tinc paraules d'agraïment per a sindicats i patronals", ha dit la presidenta del Govern, Francina Armengol, quan s'ha disposat a presentar aquest primer acte de la Cimera. Les paraules de la presidenta han volgut evidenciar els quinze mesos de profund diàleg que hi ha hagut entre els agents i el Govern per pactar les pautes, mesures i restriccions que han regit la vida de la societat illenca en els mesos de pandèmia. Aquesta situació també s'ha viscut a la comunitat veïna, on el govern de pacte també regeix l'autonomia. És per aquest motiu que la primera taula rodona s'ha dedicat a les taules de diàleg social que tan importants han estat aquests mesos passats. Hi ha participat la secretaria d'ocupació de CCOO, Yolanda Calvo, el secretari general de la UGT, Lorenzo Navarro, el president de la PIMEB, Jordi Mora, i la presidenta de la CAEB, Carmen Planas. Per part del País Valencià hi ha estat presents el president de Confederació Empresarial Valenciana (CEV). Salvador Navarro, i la seva vicepresidenta, Eva Blasco, el secretari general de la UGT del País Valencià, Ismael Sáez, i el responsable de política europea i transició justa de CCOO del País Valencià, Daniel Patiño.

En la roda d'intervencions, tots els agents socials han volgut posar de manifest la importància del diàleg social, tant en aquests mesos de pandèmia com en el desenvolupament natural d'un govern. Yolanda Calvo, representant de CCOO de les Illes Balears, ha volgut agrair i recordar que amb la primera legislatura d'Armengol es va reiniciar aquest procés desaparegut amb els governs anteriors. El president de PIMEB, Jordi Mora, ha lloat el diàleg, però també ha referenciat que no sempre ha estat fàcil. "S'han viscut moments molt complicats, com quan els nostres socis no entenien les decisions preses per la desescalada", ha evidenciat.

Per part dels agents valencians també han defensat amb molt bons ulls el que ha suposat aquesta eina de la taula de diàleg social. El president de CEV ha expressat que s'han plantejat solucions i necessitats que els ciutadans havien tingut, "el diàleg ha estat estratègic i proporcionat amb solucions i millores a ciutadans i empreses". A més considera que s'han assolit punts molt importants com la flexibilització dels ERTO per sostenir l'ocupació i les empreses. El secretari general de la UGT del País Valencià ha explicat que creu que el diàleg ha estat fàcil per la bona predisposició de tots els agents i per tenir una voluntat comuna, a més de crear un full de ruta.

Els fons Next Generation

Un tema cabdal del debat ha estat el tractament dels fons Next Generation de la Unió Europea. Es veuen com quelcom molt important per al futur pròxim de les realitats econòmiques i socials de les comunitats autònomes. Daniel Patiño, representant de CCOO del País Valencià, ha estat molt taxatiu i directe, ja que ha demanat projectes amb estabilitat, que vagin cap a la transició ecològica i digital. "No volem megaprojectes que no van enlloc", ha explicat Patiño, que ha fet referència al fet que ja n'han viscut molts a la seva comunitat. A més, seguint les paraules del president de les Corts Valencianes sobre la capil·laritat que haurien de tenir aquests fons, ha volgut reivindicar la "centralitat de la perifèria", valorant la importància d'aquests territoris.

Pels agents socials de les Illes també hi ha una visió clara respecte d'aquests fons. La transició ecològica i tecnològica ha de ser el camí principal i gairebé únic. Així i tot, han aparegut altres temes de gran pes com són els de la lluita contra la insularitat. Segons Carmen Planas "hem de ser més productius, competitius i sostenibles. Ens hem de transformar en aquest sentit", ha explicat. A més, Jordi Mora ha expressat que aquests fons "no són per curar ferides del covid-19", s'ha d'anar cap a la digitalització i la sostenibilitat, ha explicat, a part de fer veure que són eixos transversals en què en el seu sector, les pime, tenen unes mancances enormes. Finalment, Lorenzo Navarro ha aprofitat per demanar que aquests fons s'utilitzin per diversificar una economia excessivament basada en el conreu del turisme de sol i platja.

stats