Economia 10/02/2023

El Cercle d'Economia de Menorca denuncia la gestió dels fons europeus del govern espanyol

Afirma que Espanya no està preparada per resoldre amb eficàcia les inversions en un espai de temps tan curt

Iván Martín
2 min
Jordi Sánchez i Paco Tutzó, representants del Cercle d'Economia.

MAÓEl Cercle d'Economia de Menorca ha esclatat en contra de la gestió que s'està fent dels fons europeus Next Generation i qüestiona la bona voluntat de les administracions públiques pel que fa al repartiment dels doblers. Així, denuncia que els fons "no estan arribant com se'ns va anunciar ni als projectes que es varen preparar, amb la terrible sensació que gran part d'aquests recursos no serviran per a l'economia productiva, sinó per rescatar inversions que l'administració tenia guardats".

Amb aquesta contundència, el Cercle explica en un comunicat que la gestió dels doblers procedents d'Europa històricament no s'ha fet bé a l'estat espanyol i apunta totes les administracions, des de la central fins a l'autonòmica, sense oblidar els ajuntaments: "Un elevat percentatge d'aquestes inversions es perden i aquesta vegada, amb els Fons Next Generation, anam tristament pel mateix camí". I afegeix: "Una oportunitat perduda per al país en general i per a Menorca en particular, que ens sortirà molt cara. Espanya no està ni ha estat preparada per pair amb eficàcia i eficiència tanta quantitat d'inversions en un espai de temps tan curt".

D'altra banda, destaca el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el qual –amb més de 140.000 milions d'euros assignats– traçava un full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació del creixement econòmic i la creació d'ocupació, així com una reconstrucció econòmica després de la crisi de la covid que cercava respondre als reptes de la dècada vinent. El pla se sustentava en quatre eixos que vertebrarien el procés cap a un estat espanyol més verd, digital, cohesionat, inclusiu i més igualitari. Per aconseguir-ho, es projectaven una sèrie de polítiques, una de les quals parlava explícitament de la modernització i la digitalització del teixit industrial i d'impuls a les pime a través de projectes de mobilitat i energies renovables, projectes industrials, digitalització o turisme i comerç, entre d'altres.

En aquest sentit, el Cercle recorda que Menorca "va fer els deures amb la dedicació d'uns quants empresaris i emprenedors, que varen dissenyar i varen preparar tot un seguit de projectes nous relacionats amb la digitalització, la sostenibilitat, la modernització del camp menorquí, l'emprenedoria, el turisme i fins i tot amb la mobilitat elèctrica com a protagonista". Des del Cercle es va oferir el suport des del primer moment i va fer de pont amb el recentment destituït secretari d'Estat del Ministeri d'Indústria, Raúl Blanco, perquè poguessin arribar a bon port.

El conseller de Fons Europeus del Govern balear, Miquel Company, també es va posar a disposició de tots aquests projectes per fer-los arribar a l'objectiu final, mentre que el Fòrum Menorca de l'Illa del Rei es va encarregar de fer d'altaveu públic per donar-los a conèixer a tota la població: "El retard en l'arribada i el desplegament d'aquests fons, i el fet que tenen un procediment molt reglat que els converteix en rígids i garantistes, suposen una autèntica decepció i es constata que el pla que havia d'ajudar a modernitzar i transformar el cor de la nostra economia amb la participació de les petites i mitjanes empreses era només un miratge".

stats