Economia 02/03/2021

CAEB reclama "un rescat urgent" al Govern per evitar "un col·lapse social"

PIMEM i CCOO han fet una crida a la responsabilitat individual davant la desescalada

Ara Balears
2 min
Un 10% dels treballadors de les Illes estan en ERTO.

PalmaLa Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) ha reclamat aquest dimarts "un rescat urgent" del Govern amb ajudes directes per evitar "un col·lapse social davant l'enfonsament de l'ocupació a les Balears" davant les dades d'afiliació de febrer. Per la seva banda, PIMEM ha fet una crida a la responsabilitat individual en la desescalada i CCOO ha demanat precaució.

La presidenta de CAEB, Carmen Planas, ha exigit que s'acceleri el procés de vacunació perquè Balears "pot arrancar al més aviat possible la temporada turística, reactivar l'economia i recuperar el mercat laboral". Planas ha criticat que "Balears torna a ser la comunitat més perjudicada d'ençà que la pandèmia va començar a mostrar els seus efectes amb un augment d'atur al país i una caiguda de l'afiliació que triplica l'estatal amb un 10% dels treballadors en ERTO".

A banda d'un rescat urgent, la presidenta de CAEB demana "ajudes directes per a empreses, pime i autònoms de Balears" davant la caiguda de l'ocupació. Planas també ha destacat la important davallada de l'afiliació a la Seguretat Social i que hi hagi 39.044 treballadors en ERTO.

PIMEM i CCOO demanen precaució

Així mateix, PIMEM ha qualificat les xifres d'afiliació de "desastre econòmic" i ha reclamat "la necessitat urgent d'una renovació econòmica i que aquesta implica la reactivació del turisme". El seu president, Jordi Mora, ha advertit que "aquesta temporada l'economia balear s'hi juga molt, per la qual cosa és necessària una desescalada ràpida però molt controlada per col·locar les nostres illes com a destinació segura".

PIMEM també s'ha adreçat a la població perquè "mantenir la reducció de contagis és una responsabilitat de tots i individual". En aquests moments, "és el millor que podem fer per arribar a la temporada alta i generar confiança en els nostres mercats", ha afegit Mora.

Finalment, el sindicat Comissions Obreres ha apuntat que davant la gravetat de la crisi econòmica és necessari iniciar la desescalada "amb molta precaució" i ha exigit en una nota "el total compliment de la normativa sanitària perquè es pugui fer una reactivació econòmica gradual i segura". CCOO assenyala que les dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social revelen que les Balears estan condicionada per les restriccions de mobilitat per la pandèmia i destaca que el 78% dels aturats de les Illes s'engloba en el sector dels serveis. A més, adverteix que el 54,15% de persones sense feina són dones.

stats