Economia 02/03/2021

L'afiliació a la Seguretat Social augmenta per primera vegada des de setembre a les Illes

No obstant això, els ERTO també han crescut en més de 3.000 treballadors respecte del mes passat

3 min
Un total de 1.730 treballadors s'han afiliat a la seguretat social entre gener i febrer.

PalmaL'afiliació a la Seguretat Social ha crescut a les Illes per primera vegada des de setembre, segons ha destacat el director de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, a la presentació de les dades d'afiliació i atur del mes de febrer. "Assistim a un petit increment", ha indicat Pou, qui espera que els propers mesos continuï aquesta tendència. L'augment entre gener i febrer ha estat d'un 0,27%, 1.120 persones més.

Ara bé, respecte de l'any passat, l'afiliació ha caigut un 6,4% –28.432 persones menys–, mentre que la mitjana de l'Estat ha estat d'un 2% interanual. Això fa que les Balears siguin la comunitat autònoma més afectada per la pandèmia.

Malgrat això, el nombre de treballadors afectats per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) va tornar a augmentar el mes de febrer, amb 3.493 persones més. Això suposa un total de 38.649 treballadors, 7.359 dels quals són per força major, 3.454 per causes productives i 27.836 estan lligats a nous expedients del decret llei 30/2020 del Govern acordat amb els agents socials.

D'aquesta manera, a les Balears ja hi ha un 9,3% del total de treballadors en ERTO, xifra que supera l'estatal –del 4,7%–, però no arriba a la de les Illes Canàries, que és d'un 11,6%. El director de Model Econòmic ha valorat positivament aquest fet, atès que els ERTO són "una figura que protegeix els treballadors i les empreses".

Així mateix, Pou ha puntualitzat que l'increment intermensual de l'afiliació és habitual el mes de febrer, encara que enguany hagi estat inferior. Aquest fenomen "s'explica per la construcció", ha dit, que ha augmentat l'afiliació respecte del gener.

Els joves han pagat la crisi

El membre del Govern ha subratllat que la crisi derivada de la pandèmia no ha afectat tota la població per igual. "Els majors de 45 anys, que són els que més varen patir en l'anterior crisi, són els que tenen millor ocupació", ha explicat. "Qui ha pagat la crisi són els col·lectius de precarietat i temporalitat, i per això hi ha diferències entre els joves i els menys joves", ha afegit.

També en relació amb la crisi anterior, Pou ha assegurat que "la situació de l'economia és molt distinta". "Ara tenim uns 9.000 treballadors més dels que teníem el 2007", ha afirmat el director de Model Econòmic, qui ha destacat també "la qualitat de l'ocupació". "Els treballadors indefinits es continuen ampliant. És un paradigma i es continua corroborant aquest canvi, que esperam que hagi vingut per quedar-se", ha indicat.

L'atur davalla a Menorca

Per illes, Pou ha subratllat el cas de Menorca, l'única on l'atur ha davallat respecte del mes de gener. Mentre que la mitjana de les Illes ha estat d'un 1,5% més respecte del gener i un 47% més respecte de l'any passat, a Menorca ha disminuït un 0,9% en comparació amb el mes passat. On més ha pujat l'atur a escala intermensual és Formentera, amb un 2,1% més, i Mallorca, amb un 1,9%, seguida d'Eivissa, amb un 0,2% més.

Quant als sectors econòmics, l'únic que s'ha salvat ha estat l'agricultura, que no ha contribuït a la caiguda de l'ocupació, amb un 1,2% d'augment a les Balears. On més ha descendit l'ocupació és a l'hostaleria –amb un 30,3% menys–. La segueixen els serveis –amb un 7% menys–, el comerç –amb un 6,1% menys–, la indústria –amb un 5,9% menys– i la construcció –amb un 5,3% menys.

Una altra bona notícia per a Llorenç Pou ha estat la taxa de protecció dels treballadors en atur, que es troba en un 54,9%, la qual cosa equival a 108.830 persones. Aquesta xifra continua augmentant a mesura que avancen els mesos i iguala la del juliol del 2020.

stats