RECERCA
Economia 22/11/2015

A la caça de les ones gravitacionals

El grup de Relativitat i Gravitació de la UIB participa en el projecte de col·laboració internacional LIGO

E.c.
2 min

PalmaEL GRUP DE Relativitat i Gravitació de la UIB participa en la col·laboració científica de l’observatori Advanced LIGO, amb 950 científics d’universitats procedents de 16 països diferents i ‘a la caça’ de la primera detecció directa d’ones gravitacionals, a fi d’emprar-les en l’exploració de les lleis fonamentals de la física i com a eines d’observació astronòmica.

AL LLARG DE 2015, la ciència commemora el centenari de la publicació de la teoria de la relativitat general d’Albert Einstein, un principi considerat clau en la història de la física. Coincidint amb aquest centenari, el mes de setembre passat es va posar en marxa l’esmentat detector d’ones gravitacionals als observatoris de Hanford (Washington) i Livingston (Louisiana), als EUA, amb la missió de demostrar per primera vegada l’existència del fenomen suggerit per Einstein, però que encara avui continua sense haver-se pogut confirmar.

LES ONES GRAVITACIONALS transporten informació sobre els objectes que les produeixen i sobre la naturalesa de la gravetat en condicions extremes que no pot obtenir-se mitjançant altres eines astronòmiques. Malgrat que no s’han pogut provar, sí que es tenen proves indirectes de la seva existència, per la qual cosa els científics estan gairebé segurs que les ones gravitacionals existeixen. Solament falta confirmar-ne l’existència detectant-les directament, i aquest és l’objectiu d’Advanced-LIGO. La detecció directa permetria observar els esdeveniments més violents de l’Univers, com les supernoves (explosions d’estrelles) o les col·lisions i fusions de forats negres i estrelles de neutrons.

DIRIGIT PER LA doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física i membre del grup de Relativitat i Gravitació (GRG), el treball de la UIB se centra en l’observació d’ones gravitacionals procedents de forats negres i estels de neutrons, i el modelatge computacional necessari per identificar aquestes fonts. La UIB també ha contribuït al programari LIGO Scientific Collaboration Algorithm Library Suite i al projecte de computació distribuïda Einstein@Home. La UIB ha liderat a més diferents recerques de púlsars desconeguts, i ha generat i utilitzat simulacions numèriques per crear sofisticats models analítics de fusió de sistemes binaris de forats negres per ser usats en l’anàlisi de les dades.

stats