Fons Next Generation
Economia 17/02/2023

Brussel·les aprova el tercer pagament a Espanya de 6.000 M€ dels fons Next Generation

La Comissió Europea avisa Madrid que ha de tirar endavant la segona part de la reforma de les pensions per rebre el quart pagament

3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, i el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, el mes passat.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres el tercer desemborsament a Espanya de 6.000 milions d'euros del fons de recuperació postpandèmia, els coneguts com els Next Generation, després que hagi certificat que el govern espanyol ha complert satisfactòriament amb els 29 objectius i fites que li demanava. Amb aquest pagament, Espanya continuarà sent l'estat membre que està rebent més de pressa els fons i ja n'haurà rebut el 53% del total, prop de 37.000 milions d'euros. Tanmateix, la tercera entrega no s'efectuarà fins que no compti amb el vistiplau definitiu i unànime dels Vint-i-set, que tenen un termini de quatre setmanes per fer-ho.

Brussel·les havia vinculat el tercer tram a la reforma del sistema de cotització de la Seguretat Social dels autònoms a una millora de la lluita contra el frau fiscal o, entre d'altres, diferents iniciatives per impulsar més inversions en el sector de les energies renovables. A més, la Comissió Europea també ha avaluat i confirmat que l'executiu espanyol ha resolt les deficiències que va detectar en la sol·licitud del pagament del primer tram relacionades amb el sistema d'auditoria i de control del desplegament dels mateixos fons.

Malgrat això, l'executiu comunitari ha tornat a instar Espanya a tirar endavant la segona part de la reforma de les pensions, que és una de les condicions de la quarta entrega dels Next Generation, i li ha insistit que ja està incomplint amb el calendari i terminis pactats amb la Unió Europea. De fet, si Espanya vol rebre 10.000 milions del quart pagament, ha d'adequar la base màxima de cotització, ampliar els anys pel càlcul de la jubilació, posar en marxa un mecanisme d'equitat intergeneracional i noves projeccions que garanteixin sostenibilitat del sistema a llarg termini. La majoria d'aquestes reformes ja s'haurien d'haver tirat endavant a finals de l'any passat, però el ministre espanyol de Seguretat Social, José Luis Escrivá, continua negociant-les amb els agents socials i amb Podem.

En tot cas, si els Vint-i-set donen la llum verda, el tercer pagament se sumarà a l'avanç de 9.036 milions d'euros i als dos primers desemborsaments, de 10.000 i 12.000 milions d'euros. D'aquesta manera, l'Estat ja haurà obtingut més de la meitat del total de subvencions que està acordat que rebi a través d'aquest fons fins al 2026. A més, el govern espanyol sol·licitarà 84.000 milions d'euros més en préstecs i 7.700 milions d'euros més en transferències addicionals del fons Next Generation, i també es beneficiarà de 2.600 milions d'euros més del nou projecte RepowerEU, que té com a objectiu reduir la dependència energètica dels estats membres i del global del bloc comunitari.

Polèmica per la missió per supervisar els fons

Una desena d'eurodiputats arribaran aquest dilluns que ve a Madrid per supervisar l'execució dels fons i, tot i que és una missió totalment rutinària, s'ha acabat convertint en polèmica per les tensions polítiques espanyoles. Algunes de les qüestions que han aixecat més polseguera són la voluntat del PP (a través dels populars europeus) de trobar-se amb la funcionària que gestionava el desplegament dels Next Generation, Rocío Frutos, o els noms d'alguns periodistes espanyols amb qui els membres del Parlament Europeu tenen previst reunir-se a porta tancada.

D'altra banda, la conservadora alemanya Monika Holmeier, que és l'encarregada de dirigir la missió, ha retret aquesta setmana per carta a la vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que filtressin una altra missiva a la premsa en què "anticipaven" les conclusions de la visita dels eurodiputats a Madrid.

stats