Banca

El BBVA ha perdut més de 9.100 milions de capitalització amb l'opa al Sabadell

L'entitat blava recau a mínims des que es va fer públic el seu interès per comprar el banc català

2 min
Caixer de l'entitat bancària BBVA.

Barcelona9.107 milions d'euros. Aquesta és la part de la valoració del BBVA en borsa que s'ha volatilitzat des del passat 29 d'abril. El banc d'origen biscaí valia 63.634 milions d'euros aquell dilluns, unes hores abans que es conegués l'interès de l'entitat per adquirir el Banc Sabadell. Aquest dimecres, la seva valoració havia caigut fins als 54.527 milions d'euros.

En efecte, tota la banca espanyola ha patit en els últims dies baixades de cotització a conseqüència de la baixada de tipus d'interès anunciada la setmana passada pel Banc Central Europeu. Aquest nou escenari de tipus i la perspectiva que arribin noves caigudes abans de final d'any, impacta directament als comptes dels bancs: com més baixen els tipus, més cauen els seus ingressos i guanys. És per això que el BBVA tenia aquest dimecres la seva valoració més baixa des del març (9,34 euros), com el Banc Sabadell (1,82 euros l'acció) tenia la seva valoració més baixa des del maig.

Des que el BBVA va intentar obrir negociacions amb el Banc Sabadell, primer, i va acabar presentant l'opa hostil, després, els analistes han insistit que la cotització de totes dues accions és clau per a les possibilitats que l'operació prosperi. Com més alt sigui el preu de l'acció del banc català en el moment de votar l'opa, menys possibilitats tindrà l'oferta de 2,26 euros per acció de prosperar. I hi ha un segon factor important: el fet que la valoració conjunta del BBVA i el Sabadell hagi caigut des del 29 d'abril és la prova, segons els analistes, que els mercats prefereixen que les dues entitats segueixin per separat.

BNP no veu l'opa

El banc francès BNP Paribas ha publicat aquest mateix dimecres un informe on es mostra contrari a l'opa plantejada pel BBVA. Entre els seus arguments apunta que l'operació està rodejada de "moltes incerteses" i que el seu caràcter hostil l'allargarà molt més enllà del que es preveu ara com ara, i allargarà el procés fins a "mitjans del 2026".

Amb tot, no serà fins a finals d'any que els accionistes del Sabadell hauran de decidir si acudeixen a l'oferta del BBVA. Fins aleshores, tots dos bancs volen potenciar els seus negocis i aquest mateix dimecres el BBVA anunciava que ha captat a Catalunya més de 12.000 noves pimes i autònoms fins a l'abril, que suposen un 10,2% més respecte als nivells d'ara fa un any.

stats