Economia 14/06/2021

El Banc d'Espanya millora la previsió de creixement econòmic per al 2021 i el 2022

L'ens regulador preveu un augment del PIB espanyol del 6,2% aquest any i del 5,8 el que ve

2 min
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en una imatge recent.

MadridL'elevat grau d'incertesa causat per la pandèmia fa que el Banc d'Espanya hagi d'anar corregint contínuament les previsions de creixement de l'economia. Si al març empitjorava les seves pròpies estimacions per l'efecte de la tercera onada de coronavirus, ara les torna a millorar lleugerment gràcies a l'avenç de la vacunació i a una recuperació "gradual" de l'activitat econòmica des del mes de febrer. "Aquest repunt de l'activitat s'ha intensificat notablement en el transcurs del segon trimestre de l'any, d'acord amb l'evolució de la pandèmia", afirma l'informe que ha publicat aquest dilluns el Banc d'Espanya.

Segons les noves previsions, el PIB creixerà aquest any un 6,2% (dues dècimes més del que es preveia al març) i un 5,8% el 2022 (cinc dècimes més). Per al 2023 es confirma que el creixement es moderarà, amb un augment de l'1,8% del PIB. La revisió a l'alça no només es deu a una acceleració del creixement econòmic en aquest segon trimestre, sinó també a una millora del càlcul de l'impacte que tindran els fons europeus. Aquest dimecres està previst que la Comissió Europea aprovi el pla de recuperació espanyol i comencin a arribar els diners.

A mitjà termini, el Banc d'Espanya adverteix que el creixement econòmic estarà condicionat per l'evolució de la pandèmia –hi ha el risc de rebrots, sobretot per les noves variants de covid– i també per la recuperació del turisme, pel grau de recuperació del consum privat i per la implementació dels fons europeus.

Més dèficit

Sobre el dèficit, el Banc d'Espanya empitjora les estimacions, tot i haver millorat les previsions de creixement econòmic. Per aquest any preveu un dèficit públic del 8,2% del PIB, cinc dècimes més del que havia calculat al març. El canvi, afirma el Banc d'Espanya, respon al cost de la nova pròrroga dels ERTO fins al setembre i altres mesures per reforçar la solvència empresarial. "Són mesures que clarament evitaran un dany més gran a curt i mitjà termini. Són mesures que clarament pensem qe s'havien de prendre", ha puntualitzat el director general d'economia i estadística de l'ens supervisor, Óscar Arce. Per al 2022, el dèficit baixarà fins al 4,8%.

Els primers mesos del 2021 també estan marcats per una inflació elevada. La previsió és que l'any s'acabi amb una inflació de l'1,9% del PIB, però el supervisor considera que el problema de l'augment de preus és temporal. "Creiem que a Europa hi ha bones raons per pensar que el brot d'inflació obeeix a factors conjunturals, que haurien de tenir una naturalesa temporal", ha subratllat Arce. Tant el Banc d'Espanya com el Banc Central Europeu consideren que els preus van baixar molt durant la pandèmia i té una certa lògica que es recuperin quan l'activitat econòmica i el consum també augmenten. "Creiem que és un fenomen temporal però ens mantenim en alerta i en seguirem l'evolució", ha destacat Arce. Segons les seves previsions, al 2022 ja se situarà a l'1,2%.

Risc de fallides empresarials

El Banc d'Espanya també avisa a l'informe de previsions del risc d'un "hipotètic" repunt de les fallides empresarials els pròxims mesos. El director general d'economia i estadística ha subratllat que no se sap la "magnitud" del risc però considera que dependrà de "l'eficàcia de les polítiques que s'han posat en marxa per mitigar els riscos", com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

stats