La crisi de preus
Economia 25/08/2023

El BCE i la Fed avisen que poden seguir encarint el crèdit per frenar la inflació

Tot i insistir que la Fed pot tornar a apujar els tipus, Powell diu que cal "procedir amb precaució"

3 min
El president de la Reserva Federal, Jerome Powell (dreta), amb el governador del Banc del Japó, Kazuo Ueda, i la presidenta del BCE, Christine Lagarde, aquest divendres a Jackson Hole.

BarcelonaEl Banc Central Europeu i la Reserva Federal (la Fed, el banc central dels Estats Units) continuarà encarint el crèdit com a mesura principal per combatre les pujades de preus. Així ho han explicat aquest divendres els presidents de les dues institucions, el nord-americà Jerome Powell i la francesa Christine Lagarde.

Lagarde ha indicat que en la conjuntura actual el BCE continuarà "situant els tipus d'interès en nivells suficientment restrictius durant el temps que calgui per aconseguir un retorn aviat a l'objectiu d'inflació a mitjà termini". Malgrat també insistir amb nous augments dels tipus d'interès, Powell ha admès que la Fed haurà de "procedir amb precaució" per decidir si continua encarint el preu del diner.

Evolució dels tipus d’interès
Tipus d’interès d’operacions de refinançament del BCE i mitjana mensual del tipus de fons efectiu de la Reserva Federal dels EUA

Powell manté així la porta oberta a continuar incrementant els tipus d'interès després de mesos de debat, tant als EUA com a la zona euro, sobre la necessitat de mantenir-les. En l'últim any, tant la Fed com el BCE –i altres bancs centrals del món– han dut a terme agressives pujades dels tipus per fer front a la forta inflació que ha afectat el conjunt de l'economia mundial. "Hem endurit la política significativament l'últim any", ha declarat el president de la Reserva Federal, que ha recordat que els preus han moderat el ritme de pujades els últims mesos.

La inflació va tocar sostre als EUA el juny del 2022, quan els preus de béns i serveis de consum van augmentar un 9,1% en comparació amb un any enrere. L'última dada, corresponent al juliol passat, havia caigut fins al 3,2% interanual, encara lluny de l'objectiu marcat per la majoria dels bancs centrals, que el situen al 2%.

"La lluita contra la inflació no està guanyada", ha indicat la presidenta del BCE, Christine Lagarde. "És feina de la Fed reduir la inflació fins al 2%, i ho farem", ha dit Powell, una taxa que el BCE també es marca com a objectiu. Els dos dirigents dels bancs centrals han parlat al simposi anual que la Reserva Federal de Kansas City –una de les branques regionals de la Fed– organitza cada estiu al resort de Jackson Hole, a l'estat nord-americà de Wyoming.

Les pujades de tipus d'interès són l'eina habitual per frenar els increments de preus, ja que els tipus són el cost dels bancs comercials per demanar diners als bancs centrals. Aquest encariment és traslladat pels bancs als seus clients apujant també els interessos que els cobren pels préstecs –per exemple, hipoteques–, per la qual cosa les empreses i les famílies tenen menys accés al crèdit i, per extensió, menys diners per consumir i invertir. Això refreda l'activitat econòmica i obliga les empreses a rebaixar els preus dels seus productes per mantenir els nivells de vendes.

Mercat laboral robust

La diferència entre els EUA i la zona euro és que l'economia nord-americana va patir abans que l'europea les fortes pujades de preus. Mentre que a la UE la inflació està causada principalment per l'encariment de l'energia i la forta dependència del Vell Continent de la importació de petroli i gas natural russos, als Estats Units la inflació es va iniciar abans per la forta reactivació de l'economia després de dos anys de pandèmia.

El març del 2022, quan Rússia va atacar Ucraïna, tant la zona euro com els EUA tenien els tipus bàsics al 0%, mentre que en només un any el BCE i la Reserva Federal els han incrementat, respectivament, fins al 4,25% i a una franja entre el 5,25% i el 5,5%, un dels ritmes de pujada més alts dels últims 40 anys.

La contrapartida a les pujades de tipus és justament que frenen la demanda i, per tant, l'activitat econòmica. Això ha provocat un encès debat entre economistes als EUA sobre la necessitat o no de mantenir les pujades de tipus sense danyar l'economia. La Fed es defensa amb les dades del mercat laboral nord-americà, on l'ocupació fa més d'un any que creix a un ritme molt alt. Per contra, a inicis del 2022 l'economia dels EUA va patir una contracció durant dos trimestres seguits, tot i que va tornar al creixement a partir de l'estiu passat.

"Estem atents als senyals que l'economia no s'està refredant com esperàvem", ha dit Powell. Malgrat això, també ha admès que "tornar la inflació a un nivell sostenible per sota del 2% requerirà previsiblement un període de creixement econòmic per sota de la tendència" esperada, així com un debilitament de la fortalesa del mercat de treball.

stats