Economia 08/06/2022

Les Balears, la comunitat on més ha augmentat el preu de l'habitatge en un any

El preu s'ha disparat un 12% el darrer trimestre en la taxa interanual

ARA Balears
2 min
Habitatges de Palma.

PalmaComprar una casa a les Balears cada vegada és més complicat i més car perquè és la regió on més han augmentat els preus el darrer any. Així ho posen de manifest les xifres que ha tret aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que reflecteixen que en el primer trimestre del 2022 el preu de l'habitatge lliure ha augmentat un 12% respecte del mateix període del 2021.

És més, aquesta xifra també augmenta si es compara amb el trimestre anterior, ja que està 2,4 punts per sobre. Així, les Illes registren una taxa trimestral positiva del 2,1%. A més, per tipus d'habitatge, el preu de l'habitatge nou s'ha disparat un 11,8% en comparació amb el mateix període de l'any anterior i un 2,4% en comparació amb el primer trimestre del 2021. Per part seva, el preu de l'habitatge usat es va incrementar un 12% en taxa interanual, i un 2,1% més que el trimestre anterior.

Per darrere de les Illes es troben Cantàbria, amb un augment interanual de l'11%, i les Canàries i Andalusia, amb una pujada d'un 10,9%. En el conjunt estatal, el preu ha pujat un 8,5% en el primer trimestre en la taxa interanual i més de dos punts per sobre del trimestre anterior. Aquest, segons ha informat Europa Press, és el major repunt des del tercer trimestre del 2007. A més, amb aquest augment del darrer trimestre, el preu de l'habitatge ja acumula 32 trimestres de creixements interanuals.

Els preus pugen amb més ritme els darrers quatre anys

Respecte de la taxa intertrimestral en l'àmbit estatal (primer trimestre de 2022 sobre quart trimestre del 2021), el preu de l'habitatge va repuntar un 2,6% entre gener i març, la major pujada trimestral des del segon trimestre del 2018, quan també va créixer un 2,6%. És el cinquè trimestre consecutiu en el qual s'incrementen els preus en taxa trimestral.

Per tipus d'habitatge, els preus de l'habitatge nou es van incrementar un 3,2% entre el quart trimestre del 2021 i el primer d'enguany, el seu major repunt trimestral des del tercer trimestre del 2020, mentre que els preus de l'habitatge de segona mà van augmentar un 2,4%, la taxa més alta des del segon trimestre del 2021.

stats