Economia 15/06/2021

Les Balears arribaran al 50% del turisme de 2019

L'informe de recuperació turística presentat per PIMEM preveu que la temporada acabarà a l'octubre

2 min
Turistes veuen arribar un creuer a Palma

El turisme a les Illes arribarà al 50% del nivell assolit el 2019, segons ha explicat PIMEM mitjançant el seu segon informe de recuperació turística. A partir d'un gabinet format per grans empreses de gestió de dades, han valorat que el volum de reserves està millorant molt, i que el 50% pot ser una bona xifra "si la sabem aprofitar bé".

"Ara mateix estam al voltant del 22% de les reserves de 2019", ha explicat Jaime Monstserrat, el conseller delegat de l'empresa de gestió de dades Dingus. Creu que fins a final d'any es podria arribar a un 45-50% com a molt, però alhora ha reconegut que si es produeix una obertura del turisme britànic hi pot haver una allau de reserves. Una previsió que cada cop sembla més possible, després de les paraules d'aquest matí de l'ambaixador britànic, quan ha dit que "en principi" s'estudiaran les illes per separat a la pròxima revisió del semàfor covid-19. De fet, segons han explicat des de PIMEM, el mercat anglès s'ha incrementat lleugerament tot i les restriccions.

Segons apunta l'informe, la temporada turística podria mantenir-se i acabar a l'octubre. Però també han fet esment que la gran majoria de les reserves estan concentrades al setembre a causa de la confiança del turista d'estar en una millor situació sanitària. La gran suma de reserves fetes cap a les Illes enguany es van fer durant el mes de març i abril, però a partir d'aquell període s'han mantingut. Així i tot, de totes les reserves que es fan, la ràtio de cancel·lació oscil·la entre el 41 i el 50% segons les diferents dades de les empreses. Per altra banda, també s'ha parlat d'una possible guerra de preus. Ara mateix es mantenen estables i es preveu que ho facin en els següents mesos, però la possibilitat hi és per a finals d'estiu.

La demanda estatal només és d'un 7%

Els ponents han fet referència que la demanda existeix, que hi ha ganes de fer turisme. El director general de Juniper, Juan Mateos, ha explicat que avui dia el seu portal té un milió i mig de peticions, les mateixes que el 2019. Però la tasca pendent és el turisme estatal: "S'ha de fer un esforç en el mercat estatal; té una tendència positiva, però perdem reserves respecte del 2019", ha explicat el mateix Mateos, que ha referenciat que únicament el 7% de les reserves que es fan a l'Estat són a les Balears.

Finalment, des de PIMEM han fet una crida a la promoció del producte local en tots els àmbits. "Hi ha una indústria molt gran al voltant del turisme, hem de treballar a consumir aquests serveis locals", ha destacat el membre de l'executiu Luis Sánchez. Alhora, també han valorat la necessitat de reduir la dependència del turisme europeu i potencial el mercat local i estatal que l'any passat els hotelers van "redescobrir".

stats