Economia 09/06/2021

L'ambaixador britànic diu que "en principi" estudiaran les illes per separat a la pròxima revisió del semàfor covid-19

Ha subratllat que a la Península la situació "és diferent" perquè hi ha un "moviment molt fluid" entre regions sense que es puguin establir controls entre elles

ARA Balears
2 min
Aeroport de Palma

PalmaL'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Hugh Elliott, ha assenyalat que "en principi" s'estudiaran les Canàries i les Balears per separat en la pròxima revisió del semàfor covid-19, d'aquí a tres setmanes. En una entrevista a Europa Press Televisió, Elliott ha indicat que "en principi" s'atendrà la sol·licitud dels governs, tant d'Espanya com el de les Balears, per catalogar les illes per separat, però que "en la pràctica caldrà veure la situació sobre el terreny amb els científics".

Per ara Espanya es manté en el color ambre del semàfor britànic, cosa que suposa que els turistes s'han de sotmetre a una quarantena de deu dies quan tornen al Regne Unit, tot i que des del passat 24 de maig Espanya els permet l'entrada sense cap requisit. L'ambaixador ha remarcat que, de moment, només s'ha aplicat el semàfor a escala estatal, però s'han obert a estudiar les illes (les Canàries i les Balears) per separat a causa de "la seva situació geogràfica" i per tenir "vols directes amb el Regne Unit".

Així, ha subratllat que a la Península la situació "és diferent" perquè hi ha un "moviment molt fluid" entre regions sense que es puguin establir controls entre elles, per la qual cosa s'ha d'estudiar la Península "en el seu conjunt". Tot i això, no ha descartat que passin al color verd a la pròxima revisió.

L'ambaixador ha explicat que el semàfor mesura quatre factors principals, com són la incidència acumulada del virus, el nivell de vacunació –per al qual ha assenyalat que "va avançant bé a Espanya, però que té camí per recórrer"–, les variants que puguin aparèixer i la capacitat de seqüenciació que té un país. El diplomàtic ha matisat que aquests són els "termes genèrics", però que "no es pot dir que hi hagi un llindar fix", perquè s'analitzen tots els factors i "com interactuen entre ells".

Cal recordar que el govern britànic va actualitzar dijous passat el semàfor i no només no va incloure cap país a la zona verda, sinó que també va llevar Portugal de la posició en la qual estava, un fet que va provocar que milers de turistes britànics abandonassin el país de manera anticipada. En aquest sentit. Elliott ha manifestat que "és complicat moure's en l'àmbit internacional", que la prioritat dels governs és la salut pública i que això significa que s'han de prendre decisions "que a vegades són inconvenients".

Eliminen restriccions als turistes holandesos

Els Països Baixos han anunciat aquest dimecres que les Balears i les Canàries entren en la zona verda i s'eliminen algunes restriccions als turistes que visitin les Illes. A diferència del que va fer el Regne Unit en la darrera actualització, el govern neerlandès ha separat els dos arxipèlags de la resta de l'Estat. D'aquesta manera, les comunitats de la Península continuen en zona ambre, mentre que les Illes Balears i les Illes Canàries es troben, a partir d'avui, en la zona verda.

stats