Economia 04/06/2021

Tres de cada cinc britànics han cancel·lat les seves reserves a les Balears

El veto del Regne Unit compromet la reactivació turística de les Illes

Toni Jaume
3 min
Turistes a Magaluf.

El sisme que ha creat la negativa a obrir el mercat britànic continua fent trontollar l’Arxipèlag. Aquest divendres, tres de cada cinc britànics varen cancel·lar les seves reserves per a aquest estiu a les Illes, segons calcula l’empresa turística Travelgate. Això suposa una ràtio del 61% d’anul·lació de les places contractades per a aquesta temporada estiuenca. L’ensopegada ha estat forta, i la totalitat de l’Estat també se’n ressent. Aquesta onada de cancel·lacions suposa que dues de cada quatre reserves estatals també hagin caigut.

La decisió ha agafat gran part del sector turístic a contrapeu. Segons explica la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), durant la darrera setmana un 10% més de la planta hotelera havia decidit obrir, de manera que ja hi havia un 47% dels establiments oberts, la qual cosa suposa un total de 312. Des de la Federació, reconeixen que molts dels darrers que havien decidit iniciar l'activitat ho havien fet amb l’expectativa que el govern britànic col·locàs les Balears a la zona verda del seu semàfor aquest pròxim dilluns, 7 de juny.

Alguns hotelers s’ho han mirat amb preocupació, com l’strategic planning de Melià, Carlos González, que ha destacat que per a ells la situació és crítica. “Tenim una dependència considerable del mercat britànic”, explica, considerant la gran inversió que tenen feta a les zones de l’illa de turisme tradicionalment britànic. Així i tot, d’altres com Ramon Herández, CEO de Bluebay Hotels, respirava amb molt més d’optimisme i assegurava que, malgrat la negativa de l’obertura del Regne Unit, la seva companyia obriria la totalitat dels hotels a Mallorca.

Un mercat essencial

Qui també s’ha ressentit molt d’aquesta decisió és el sector del lloguer vacacional. El president de l’Associació d’Empresaris de Vil·les Turístiques de les Illes Balears, Miquel Cifre, ha explicat que, per a ells, els britànics suposen el 80% del seu mercat. “Per molts d’alemanys que vinguin, només podrem recuperar un 30% o un 40% del mercat. És molt difícil suplir el britànic”, destaca Cifre, que insinua la possible arribada de turisme d'àmbit estatal. Així i tot, ha lamentat que, encara que s’obrin les portes el pròxim 25 de juny, la reactivació tardarà com a mínim dues setmanes. D’aquesta manera, dona el juny per perdut.

Per la seva banda, Toni Barceló, president de l’Associació d’Habitatges de Lloguer Turístic de les Illes Balears (Habtur), subratlla que el percentatge més alt de cancel·lacions s’ha concentrat a les zones de Calvià, Pollença, Can Picafort i Cala d’Or. Són àrees tradicionalment ocupades per turistes britànics, que continuen emportant-se la pitjor part de la situació. 

TUI, ressentit i punxant

El director gerent del touroperador TUI, Andrew Flintham, també es posiciona. Cataloga el darrer anunci del govern britànic com una passa enrere més per a la seva indústria. A més, pensa que moure Portugal a l’ambre “farà un mal incalculable a la confiança del client”. A sobre, critica la gestió del seu govern per la falta de transparència que ha demostrat per definir quins indicadors fan que un país estigui dins un estadi o un altre.

Cal recordar que, amb el manteniment del color ambre, el govern britànic no prohibeix viatjar a les Illes Balears, però sí que demana unes mesures molt estrictes. Els turistes que tornassin al Regne Unit s’haurien de fer una PCR abans de fer el viatge, haurien de fer deu dies de quarantena a casa seva i, a més, haurien de fer-se dues proves PCR més: una, el dia dos i, una altra, el dia vuit després del retorn. A part, és clar, de les proves que demana el Govern balear per poder entrar a les Illes.

PIB de les Illes Balears

La decisió del Regne Unit de deixar les Balears en color ambre és un cop dur per a l’economia de les Illes. El turisme representa el 41,1% del PIB insular i, en exercicis prepandèmia, el mercat britànic representava el 23,2% de la despesa turística total i el 22,4% de l’afluència. Per tant, es pot dir que el turisme que ve del Regne Unit suposa prop del 9,5% del PIB balear. Tot i això, si es mira la seva influència després de la pandèmia, el pes britànic en l’afluència de turistes se situa en un 7,3% i la despesa, en un 9,1%, segons la Fundació Impulsa.

stats