Economia 09/03/2021

La Moncloa assegura que el retard per aprovar el paquet d'11.000 milions per a empreses no es deu "a cap tipus de tensió" entre els ministres

Els autònoms reclamen que 6.000 milions es destinin a ajudes directes

3 min
Nadia Calviño, vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital.

MadridUn nou xoc polític entre els ministres d’Unides Podem i la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha retardat l’aprovació del paquet d’11.000 milions d’euros d’ajudes per a empreses i autònoms afectats per les restriccions del coronavirus –sobretot dels sectors de l'hostaleria, el turisme i el comerç–, una mesura urgent anunciada fa gairebé dues setmanes pel president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Estava previst que el paquet s’aprovés aquest dimarts al consell de ministres, però finalment no s’ha inclòs a l’agenda i s’ha decidit celebrar un consell de ministres extraordinari aquest divendres per aprovar-lo. Oficialment, la Moncloa nega diferències entre els membres de l'executiu i assegura que l'ajornament es deu "únicament i exclusivament" a qüestions tècniques. "No es deu a cap tipus de tensió a l’executiu", ha afirmat aquest dimarts la ministra portaveu, María Jesús Montero, a la roda de premsa posterior al consell de ministres: "Hem d'acabar d'afinar-ne alguns elements".

Els dos socis de govern tindran tres dies més per tancar tots els serrells tècnics o acabar de negociar els detalls del decret. El principal escull són les ajudes directes, tot i que Montero ha assegurat que les xifres ja estan tancades i ha confirmat que n'hi haurà per evitar la fallida d'empreses.

Aquest dilluns a la nit, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, assegurava que l’executiu treballava per aprovar el paquet aquest dimarts “i que no es retardi gens ni mica més”, però la pressió del partit de Pablo Iglesias perquè les ajudes directes siguin més ambicioses ha obligat a continuar negociant, segons han publicat alguns mitjans de comunicació. La proposta inicial dels ministres del PSOE era destinar 2.000 milions d'euros a ajudes directes, que s'oferirien a través dels governs autonòmics, tot i que després hauria acceptat augmentar la xifra fins a 5.000 milions. Unides Podem troba la xifra insuficient i reclama apujar-la fins a 8.000 milions. Montero ha descartat revelar la xifra definitiva fins divendres.

Tampoc l'ha volgut avançar Calviño, que s'ha mostrat visiblement molesta per les filtracions que apunten al xoc amb Unides Podem per les ajudes directes. La vicepresidenta econòmica ha carregat contra les especulacions de xifres, en una al·lusió indirecta al partit morat: "Això no és una subhasta de quantitats, sinó un tema molt complex que no es pot resoldre amb un tuit o una nota".

Segons l’esborrany de la proposta que s’aprovarà divendres, si no hi ha més ajornaments, els 11.000 milions es canalitzaran a través de tres instruments que inclouen ajudes a fons perdut i quitances de deute: el primer seran ajudes directes a empreses, el segon servirà per reestructurar deutes dels crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i un tercer instrument servirà per recapitalitzar empreses mitjanes a través de crèdits i deute. El govern espanyol ha estat negociant amb les entitats financeres les quitances i la reestructuració de deutes d'empreses. Fins ara, l'ICO ha avalat 120.400 milions de crèdits, el 98% per a pimes i autònoms.

Diners per a empreses viables

Tot i que molts països europeus han donat ajudes directes a les empreses obligades a tancar per les restriccions o que han vist caure dràsticament els ingressos per la pandèmia, la vicepresidenta Calviño continua veient amb reticència la mesura. El seu departament al·lega que els diners dels ERTO o els avals de l'ICO ja són ajudes directes: en total, 40.800 milions, l'equivalent al 5% del PIB. Però les empreses demanen veritables ajudes directes a fons perdut, com si es tractés d'indemnitzacions per les restriccions per frenar el covid-19.

Calviño tem que l'Estat injecti diners a pimes que després acabin tancant i ha defensat fins a l'últim moment que els diners arribin en forma de crèdits, avals o mesures alternatives, però no com a ajudes directes. Arran de la pressió empresarial i dels ministres d'Unides Podem, l'executiu sembla ara preparat a acceptar les ajudes a fons perdut, però busca fórmules per garantir que els diners aniran a parar a empreses viables, amb problemes lligats estrictament a la pandèmia.

Els autònoms demanen 6.000 milions

La pressió empresarial perquè l'Estat doni ajudes directes és cada vegada més forta. Aquest dimarts, arran de l'ajornament de l'aprovació del paquet, la federació espanyola de treballadors autònoms ATA ha reclamat que "com a mínim" 6.000 milions siguin ajudes directes i ha rebutjat que els diners siguin gestionats per les comunitats autònomes. El president, Lorenzo Amor, ha recordat que Espanya "és l'únic país de la Unió Europea que no ha donat ajudes directes als autònoms i que no ha compensat els tancaments i les limitacions que ha decretat l'administració". ATA exigeix que l'Estat transfereixi les ajudes directes als autònoms que han perdut més d'un 50% de la facturació per la pandèmia –calcula que en són un milió– abans de l'1 d'abril. Amor, a més, ha subratllat que és "imprescindible" que s'aprovin mesures de suport als treballadors per compte propi i a les empreses per poder aguantar "l'última etapa" de la pandèmia.

stats