Economia 05/08/2021

Agricultura crea un nou protocol per prevenir el robatori de garroves

Totes les operacions de venda d'aquest producte hauran d'anar acompanyades pel certificat de titularitat dels recintes inscrits

ARA Balears
2 min
La garrova és un dels cultius que aporta major valor i rendibilitat al sector primari de les Illes.

PalmaLa Conselleria d'Agricultura ha dissenyat un protocol d'actuació per prevenir possibles robatoris de garroves just a punt de començar la temporada. S'ha posat en marxa amb motiu dels diferents furts de la temporada passada i, també, tenint en compte que enguany el preu del fruit encara s'enfilarà més. Segons ha explicat la consellera d'agricultura, Mae de la Concha, "milloram el protocol de l'any passat perquè sigui més garantista i demanam la col·laboració de tota la cadena de valor." Amb aquest nou protocol, s'haurà d'acompanyar amb un certificat de titularitat dels recintes inscrits en el Registre Insular Agrari (RIA) les operacions de venda de garrova.

El certificat s'haurà d'expedir amb el nom del titular de l'explotació, detallant les dades de totes les parcel·les i recintes, la superfície i el tipus de producció de secà o regadiu. Segons ha anunciat la Conselleria, els certificats els expediran les delegacions comercials del Fogaiba, que els segellaran i signaran i permetran als titulars de les parcel·les autoritzar altres persones perquè puguin recollir-les. Per facilitar el procés, la Conselleria ha habilitat que les cooperatives agroalimentàries i les Societats Agràries de Transformació (SAT) puguin demanar els certificats per a tots els seus associats. Per una banda, per a tots els socis que hagin tramitat la declaració de la PAC en l'últim exercici i, per una altra, per a la resta de socis titulars d'explotacions. El representant de la cooperativa o SAT podrà sol·licitar els certificats amb una autorització signada i una còpia del DNI.

Les forces de seguretat podran inspeccionar

La Conselleria, en el seu comunicat, també ha anunciat que, davant qualsevol sospita de robatori, els cossos i les forces de seguretat de l'Estat podran entrar a inspeccionar magatzems i locals de cooperatives per demanar comprovants de compra i els mateixos certificats. S'ha de tenir en compte que la garrova és un dels cultius que aporten major valor i rendibilitat al sector primari de les Illes.

Segons les dades del Servei de Millora Agrària i Pesquera (Semilla), l'any passat es varen recollir ni més ni menys que 20.358 tones de garrova. Atès l'increment significatiu del valor i els preus als quals s'està venent aquest producte, aquest nou protocol vol ser una mesura per protegir un fruit tan valuós per a l'agricultura illenca.

stats