Cultura 29/10/2019

Xosé Manoel Núñez Seixas, Premio Nacional d'assaig per un treball sobre el nacionalisme espanyol

L'historiador gallec ha guanyat per 'Suspiros de España. El nacionalismo español 1808-2018'

Ara
2 min
Xosé Manoel Núñez Seixas, Premio Nacional d'assaig per un treball sobre el nacionalisme espanyol

BarcelonaXosé Manoel Núñez Seixas ha estat guardonat amb el Premio Nacional de literatura en la seva modalitat d'assaig, corresponent al 2019, per la seva obra Suspiros de España. El nacionalismo español 1808-2018. El premi, concedit pel ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros.

El jurat ha triat aquesta obra "perquè traça una història del nacionalisme espanyol en els seus diversos corrents i manifestacions al llarg de l'edat contemporània". "Sent una obra que es recolza en una densa trajectòria de recerca, destaca pel seu esforç de síntesi i de claredat expositiva, així com pel seu rigor", ha afegit.

Núñez Seixas (Ourense, 1966) és doctor en història contemporània per l'Institut Universitari Europeu de Florència, catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Santiago de Compostel·la (en excedència) i, des de l'octubre del 2012, catedràtic d'història contemporània d'Europa a la Universitat Ludwig-Maximilian de Munic.

Entre els seus títols hi ha ¡Fuera el invasor! Nacionalismos y movilización bélica durante la guerra civil española, 1936-1939 (2006); Imperios de muerte. La guerra germano-soviética, 1941-1945 (2007); Patriotas y demócratas. El discurso nacionalista español después de Franco (2010) o Camarada invierno: experiencia y memoria de la División Azul, 1941-1945 (2016). És també coordinador de l'ambiciosa Historia Mundial de España (2018).

Núñez Seixas és membre de l'Arxiu d'Emigració (Consell de Cultura Gallega), així com membre del consell de redacció i del consell assessor de nombroses revistes, nacionals i internacionals.

El jurat l'ha presidit Adriana Moscoso del Prat Hernández, directora general d'Indústries Culturals i Cooperació, i Begoña Cerro Prada, subdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles, n'ha sigut la vicepresidenta.

Han format part del jurat els següents vocals: a proposta de la Reial Acadèmia Gallega, Xosé Henrique Monteagudo Romero; de la Reial Acadèmia de la Llengua Basca, Adolfo Arejita Oñarte-Echebarria; de l'Institut d'Estudis Catalans, Enric Pujol i Casademont; de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), Bruno Camus Bergareche; de l'Associació Col·legial d'Escriptors d'Espanya (ACE), Francisca Rubio Gámez; de l'Associació Espanyola de Crítics Literaris, Ángel Luis Prieto de Paula; de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), María de la Concepción Barrigós Vicente; de l'Institut de Recerques Feministes de la Universitat Complutense de Madrid, Esther Sánchez-Pardo González; i l'autora guardonada en la convocatòria de 2018, María Xesús Lama López.

stats