Cultura 22/10/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre, música i altres espectacles a l'agenda de l'ARA Balears

ARA Balears
3 min
'Feísima enfermedad y triste muerte de la reina Isabel I' arriba a l'Auditori de Manacor.

‘Feísima enfermedad...’

La Calòrica

Ja fa 11 anys que l’aclamada i celebrada companyia de teatre La Calòrica va debutar als escenaris. Els integrants havien sortit de les aules i es varen arriscar amb una peça grotesca, d’ambient clàssic i esbojarrada (una essència que els caracteritza i que els fa esplèndids). Es tracta de Feísima enfermedad y triste muerte de la reina Isabel I, recuperada el gener del 2020 pel Teatre Lliure. Hi ha alguns canvis (al text, a les interpretacions...), però són pocs. Bàsicament, l’obra, com els que la feren, ha crescut. Narra episodis del matrimoni dels Reis Catòlics (això sí, des de la curiosa perspectiva de Joan Yago). Enfrontada a una mort imminent, Isabel dicta el testament a un cardenal mentre espera la visita de la seva única filla viva, Joana, casada amb Felip d’Habsburg, que ambiciona el tro. Què passarà, només ho sabran els que s’asseguin a les butaques.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Diumenge, 24 d’octubre, a les 18.30 hores. 22 euros.

TEATRE

‘Caminar’

No Crecerán las Lechugas

No és habitual que, per anar a veure una obra de teatre, et recomanin que vesteixis roba i calçat còmodes. El cas és que la peça que ens ocupa no és una proposta corrent. Caminar és una creació de la companyia No Crecerán las Lechugas, integrada per Ana Lucía Ramírez (Mèxic) i Pere Mas (Mallorca). Proposen un recorregut a peu per Santanyí, on han fet una resdiència de dues setmanes a Ca’n Timoner. Durant l’estada han parlat amb personalitats del poble sobre la vida a Santanyí. El resultat és una caminada escènica per pensar el paisatge, els espais, els carrers i el fet d’habitar en el marc del festival s’Illo.

Ca’n Timoner (Carrer de l’Aljub, 24. Santanyí). Dissabte, 23 d’octubre, i diumenge, 24, a les 18 hores. 10 euros.

‘Els amants...’

Ruth Gutiérrez

L’obra de teatre guanyadora del Premi Born 2018 es representarà al teatre de Ciutadella durant la gala d’entrega dels premiats de l’edició d’enguany d’aquest guardó. Gutiérrez guanyà amb una opera prima, que ara ha preparat el grup Cercle Teatre. Dirigida per Mari Genestar i Damià Bosc, l’autora veurà en escena la seva obra a la ciutat on va començar a caminar.

Teatre del Born (Plaça del Born, S/N, Ciutadella). Dissabte i diumenge, 23 i 24 d’octubre, a les 19 hores. 20 euros.

‘Anar a Saturn i tornar’

Marta Barceló

Anar a Saturn i tornar és més que un monòleg teatral:és un viatge emocional per a tots i cadascun dels espectadors que el vagin a veure. La protagonista de la història és Rosa (interpretada per Marga López), una dona de 45 anys a qui diagnostiquen un càncer de mama. Com ho explica a sa mare? Com ho diu al seu fill gran –que només té sis anys? Podrà continuar anant a fer feina? Què passarà amb els seus cabells? Morirà? Rosa s’enfronta a totes aquestes preguntes, i el públic l’acompanya en totes les situacions que es troba: tenses, divertides, increïbles, sorprenents, traumàtiques. Escrit amb enginy i sensibilitat per la dramaturga Marta Barceló, el monòleg parla dels estigmes del càncer de mama i de la dificultat d’enfrontar-se a una situació així.

Auditori d’Alcúdia (porta de Mallorca, 3). Dissabte, 23 d’octubre, a les 20 h. 8 euros.

‘El rastre d’aquella nit’

Teatro de lo Inestable

D’aquesta peça de Jacobo Pallarés se n’ha destacat la bellesa plàstica, la il·luminació, les projeccions, la música, els sons. També les actuacions de Juan Andrés González i Alejandra Mandli. El rastre d’aquella nit brinda el do de la paraula a tot allò que ens envolta:el paisatge, els objectes, la naturalesa. Ho fa a partir de dues parelles, una del nord i una del sud, que miren cap enrere, endavant i sobre si mateixos.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte, 23 d’octubre, a les 20.30 hores. Diumenge, a les 19 hores. 12 euros.

MÚSICA

M. Serra + B. Olives

Barnasants

Doble concert, un cap de setmana més, a sa Pobla. Amb la intenció de promoure i difondre la cançó d’autor en català, el Barnasants ha programat les actuacions del mallorquí Miquel Serra i el menorquí Borja Olives.

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla). Dissabte, 23 d’octubre, a les 19.30 hores. 10 euros.

J. Gomila i C. Montané

‘Joan Margarit, un homenatge’

Els versos del poeta Joan Margarit es troben amb els grans clàssics del jazz, com Charlie Parker, Billie Holiday o Ella Fitzgerald en aquest espectacle del rapsode Joan Gomila i el saxofonista Cesc Montané.

Auditori del Conservatori de Manacor(carrer de la Fàbrica, 2). Diumenge, 24 d’octubre, a les 19 hores. Gratuït.

ALTRES

‘Majorca observed’

BBC

Una de les projeccions més especials de la Mostra de Cinema de Muntanya serà la del documental Majorca Observed, produït per la BBC i gravat l’any 1968. Un audiovisual de naturalesa, especialment d’ocells, que ja mostra els canvis que el turisme suposa a l’illa.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 23 d’octubre, a les 20 hores. Gratuït.

stats