Cultura 20/08/2021

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

4 min
Portada del nou disc d'Oques Grasses

Oques Grasses

‘A tope amb la vida’

El cinquè àlbum d’Oques Grasses, A tope amb la vida (Halley Records, 2021), ressonarà fort a Mallorca aquest cap de setmana, concretament a Bunyola, als peus de la serra de Tramuntana. En aquest darrer treball aprofiten l’empenta de Fans del sol per consolidar-se en el panorama musical. Hi són, i tant que hi són: basta veure la quantitat de reproduccions que tenen els seus vídeos i les seves canços a plataformes com Spotify. Les seves lletres reivindiquen una alegria vital, una mirada optimista amb relació als problemes i una festa inacabable. Amor, amistat, ganes de ballar. Si no fos perquè la gent haurà d’estar asseguda, en un concert d’Oques Grasses pot passar de tot. En aquesta ocasió, els catalans compartiran escenari amb Marala, Xarxa, Es Gall de sa Pastera i Maria Hein, en un concert organitzat per Joves de Mallorca per la Llengua. 

Poliesportiu de Bunyola. Diumenge, 22 d’agost, a partir de les 18 hores. Entrades de 22, 18 i 15 euros.  

TEATRE

‘Guaret’

Col·lectiu Banana-Ros

Guaret, del col·lectiu Banana-Ros, és una obra de teatre inspirada, en primera instància, en la poesia de Damià Huguet, amb la qual l’actor Pedro Mas es va obsessionar fa uns anys. La peça té tocs de documental, està escrita per Joana Castell i dirigida per José Martret. Es va estrenar l’any 2019 a Campos i va guanyar el premi Ciutat de Palma d’arts escèniques en la darrera edició dels guardons. Inclou la participació del fill del poeta Biel Huguet, a qui Mas i Castell li va fer una entrevista que es projecta en escena. Guaret és també l’homenatge que Mas fa al seu pare –que va morir l’any 2014– i una eina per difondre la poesia d’Huguet.

Casa Museu Llorenç Villalonga (carrer de Bonaire, 25. Binissalem). Dissabte, 21 d’agost, a les 21 hores. 8 euros. 

MÚSICA

Maria Jaume 

‘Fins a maig no revisc’

La cantautora de Lloret de Vistalegre farà sonar les seves cançons de pop intimista en un entorn incomparable:el castell de Bellver. El disc, Fins a maig no revisc, està a punt de complir un any de vida. Produït per Pau Vallvé, gràcies a aquest àlbum la mallorquina va despertar l’interès de la crítica i el públic. No s’ha aturat de fer concerts, però en una entrevista amb l’ARA Balears ja va advertir que, a les acaballes de l’any, afluixarà la marxa per concentrar-se en el nou disc, que sortirà durant la primavera, i descansar un poc. El concert de la lloritana s’emmarca dins de la programació estiuenca de la promotora Fonart, Sons de Nit.   

Castell de Bellver (Palma). Dissabte, 21 d’agost, a les 21 hores. 15 euros. 

Tarta Relena

Marta Torrella i Helena Ros

“Folk tronadet i gregorià progressiu”. Així es defineixen Tarta Relena –Marta Torrella i Helena Ros–, dues músiques de Barcelona que l’any 2016 envestiren aquest projecte per jugar, explorar i investigar les sonoritats des del seu instrument preferit: la veu. Música tradicional, cançó d’autor, aires mediterranis, modernitat, electrònica. El món musical de Tarta Relena és complex, però senzill i generós amb l’oient; ofereixen un ambient espiritual que imposa cert ritual per escoltar-les. Les veus de Torrella i Ros són molt diferents, però l’encerten i fan màgia. És una de les propostes musicals més especials i particulars de l’escena dels darrers temps.           

Es Claustre (pati del Claustre del Carme, 5. Maó). Dissabte, 21 d’agost, a les 21 hores. 10 euros.

Adda Simfònica

Festival de Pollença

L’orquestra estable de l’Auditori de la Diputació d’Alacant, ADDA-Fundació de la Comunitat Valenciana, és la pròxima protagonista de la programació del Festival de Pollença. La seva trajectòria ha generat una enorme repercussió per la qualitat i energia de la seva personalitat sonora. El director artístic i musical és Josep Vicent, des de 2015. En aquest concert, també dirigirà el guitarrista Pablo Sáinz, considerat un dels grans ambaixadors de la música espanyola al món. El recital inclou tres peces: una de Serguei Prokófiev, una Txaikovski i una de Jaoaquín Rodríguez. Una altra cita imperdible del festical pollencí.         

Claustre del convent de Sant Domingo (Pollença). Dissabte, 21 d’agost, a les 22 hores. Entre 30 i 35 euros.

Nikolay Khozyainov

Festival Chopin de Valldemossa

El jove pianista rus Nikolay Khozyainov (1992) és el protagonista del tercer concert de la 41a edició del Festival Chopin de Valldemossa. Khozyainov va començar a tocar el piano a cinc anys i va debutar públicament a set anys amb el Concert per a piano de Handel al Conservatori de Moscou. La seva trajectòria no ha fet més que lluir, i aquest cap de setmana el públic podrà descobrir per què. 

Cartoixa de Valldemossa (plaça de la Cartoixa, s/n). Diumenge, 22 d’agost, a les 22 hores. Entre 10 i 30 euros. 

David Gómez

‘1 piano i 200 espelmes’

El pianista i compositor David Gómez reprèn la seva gira de concerts 1 piano i 200 espelmes, un espectacle preciosista i màgic. Enguany es farà en un entorn íntim i personal:la casa del pianista a Sineu, la finca Cas Pianista. David Gómez anirà descobrint al públic la seva música envoltat de la llum de 200 espelmes. Una manera efectiva de transformar una actuació musical en un encontre celestial, emocionant i poderós. Aquests són els darrers concerts d’aquesta gira. 

Finca Cas Pianista (carretera Sineu-Ariany). Diumenge, 22 d’agost, a les 22 hores. Dilluns, 23 d’agost, a les 22 hores. Entrades a 20 euros.  

Highlands Project

Jazz sa Pobla

Diuen que tot el que és bo s’acaba i el Festival de Jazz de sa Pobla clou aquesta setmana la 27a edició. Ho farà amb el concert del col·lectiu Highlands Project, agrupació de nou músics creada l’any 2013 pel teclista i compositor principal Sergio Llopi s. Destaquen per l’habilitat de fusionar diversos estils com el jazz, soul, funk i el rhythm & blues. Presenten el seu quart disc, Keepin On (2021). 

Can Cirera Prim (carrer de Pollença, 10. Sa Pobla). Dimarts, 24 d’agost, a partir a les 22 hores. 5 euros. 

stats