Cultura 02/10/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Música, teatre i altres espectacles a l'agenda d'aquesta setmana

Ara Balears
4 min
Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

‘Souvenir’

Souvenir d’Espectacles

Souvenir és una proposta escènica de creació col·lectiva de la companyia Souvenir d’Espectacles, coproduïda pel teatre Principal de Palma, que ofereix un retrat de Mallorca a partir de tres temes: identitat, corrupció i turisme. La funció, que és una crítica sobre les conseqüències socials, polítiques, econòmiques i paisatgístiques del model econòmic dominant a l’illa, està creada a partir d’una trentena d’escenes protagonitzades per diferents personatges, figures o col·lectius de l’illa, com ara la política Maria Antònia Munar, les kellys, Jaume I El Conqueridor i els turistes de Magaluf. Bel Albertí, Biel Morro, Vicente Villó i Mar Fiol són els actors que pujaran a l’escenari per mostrar al públic com és la vida que hi ha a Mallorca darrere les idíl·liques postals turístiques. Miquel Mas s’ha encarregat de la dramatúrgia, juntament amb Joan Fullana, que dirigeix l’obra.

Auditori de Peguera. Diumenge 4 d'octubre a les 19 h. 10 euros.

TEATRE

‘Así bailan las putas’

Sixto Paz

Poden tenir una relació sana el twerking i el feminisme? La professora de ball Ana Chinchilla i l’actriu i escriptora Júlia Bertran demostraran que aquests dos conceptes poden anar de la mà. Beltran publicà el 2017 M’estimes i em times, un llibre en què criticava l’amor romàntic. Moltes de les idees que desenvolupava i analitzava a la publicació arriben a l’escenari amb Así bailan las putas, un espectacle que planteja l’acceptació de la vulnerabilitat, les contradiccions, les incerteses, i que parla també de colonialisme i d’esclavitud. El públic assistirà a una classe de twerking molt particular, a partir de la qual s’intenta mostrar la mirada patriarcal sota la qual s’ha construït el món i la societat. És una oportunitat per acceptar els nostres dubtes; els expressam, aprofundim en l’arrel dels nostres comportaments i ens alliberam humilment amb un senzill i matusser moviment de cul.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte, 3 d’octubre, a les 20 h. Diumenge, 4 d’octubre, a les 18 h. 20 euros.

‘Sal, suor i pebre coent’

TeatrEROS

Un recorregut per l’obra literària de l’intel·lectual Josep Melià i Pericàs, una de les seves facetes més desconegudes. Els intèrprets Antònia Comas, Adela Mira, Francesca Palou i Biel Ramon, de la companyia de teatre pollencina TeatrEROS, seran els encarregats de posar veu als personatges del polític amb una lectura dramatitzada creada a partir de dues obres del mallorquí: Les pluges de sal (1979) i Fragments del diari d’un picador –text inclòs dins Rondalles de picadors (1961-1967, publicat el 2001). La cita, organitzada per l’Obra Cultural d’Alcúdia, és un homenatge a Josep Melià pel vintè aniversari de la seva mort.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca). Dissabte, 3 d’octubre, a les 20 hores. Gratuït.

‘Melancolía’

Juancallate

La malenconia té alguna cosa d’absurd, també d’humor, de tristesa i bogeria. Tots aquests estats i emocions són els que transita l’actor Joan Estrader quan puja a l’escenari per interpretar Melancolía, una producció de la companyia Juancallate, dirigida per Jesus Peñas.

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma). Dia 3 d’octubre a les 20.30 h. 12 euros.

‘Veus... a la història’

Teatre Íntim

Les veus de diferents personatges de les Illes, més o menys coneguts i de distints àmbits professionals, són la base del desenvolupament de l’espectacle Veus que no passaran a la història, una proposta de Teatre Íntim que analitza l’evolució i transformació de la llengua i els seus usos. Les veus del canonge Jaume Cabrer, l’esportista Carla Casals, madò Catalina Gomila, el fuster Joan Mairata, la vedette Vivian Caoba i el restaurador Pep Socies del Bri seran els protagonistes d’aquesta obra. La funció, que dirigeix Bernat Gran, conjuga veu, música, cos i moviment. A l’escenari hi haurà Gran, Catalina Alemany, Rosa Pons, Cati Horrach i Jaume Ferrà.

Casal de Cultura d’Inca (carrer de Can Dureta, 5). Divendres, 9 d’octubre, a les 20 hores. Gratuït.

MÚSICA

Orquestra de Cambra

‘Simfonies’

Arriba el tercer concert del festival BTHVN, la primera edició d’un cicle de concerts dedicat exclusivament a la figura del compositor alemany. En aquesta actuació, anomenada 'Simfonies', l’Orquestra de Cambra de Mallorca interpretarà dues peces: Concert per a violí i orquestra, amb José M. Álvarez Losada com a violí solista, i Simfonia núm. 7. Dirigeix els músics de l’Orquestra de Cambra de Mallorca Bernat Quetglas, fundador i organitzador d’aquest cicle, que va començar els concerts el 20 de setembre i que farà la darrera actuació dissabte que ve, dia 10 d’octubre.

Claustre de Sant Domingo (carrer de Guillem Cifre de Colonya. Pollença). Diumenge, 4 d’octubre, a les 19 hores. Entrades d’entre 5 i 25 euros.

Simfònica

Concert de metalls

Un recital musical per deixar que la secció de vent metall, que formen una vintena de músics, es llueixi. L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears viatja a l’illa de Menorca per dirigir-se fins al municipi de Maó amb la intenció de presentar un programa que inclou peces de Ravel, John Williams, Offenbach i Abreu. El trompetista i professor Nigel Carter oferirà una narració al públic per tal d’explicar i contextualitzar les obres musicals que interpretaran els instrumentistes de vents metall que dirigirà el director de l’Orquestra Simfònica, Pablo Mielgo.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Dimecres, 7 d’octubre, a les 20.30 h. 8 euros.

Banda de Manacor

Concert de tardor

El municipi de Manacor té programada una cita per donar la benvinguda a la tardor amb música i d’una manera solemne, alegre i musical. La Banda de Música de Manacor torna al seu escenari natural i ofereix el que serà el seu primer concert de la temporada 2020/21.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril). Diumenge, 4 d’octubre, a les 18.30 hores. 6 euros.

stats