Cultura 24/07/2020

'2022: Under Destruction': L'augment de la marginalitat urbana, la nova exposició del Casal Solleric

El projecte d'Adonay Bermúdez ha guanyat la convocatòria de contractació del centre, en què també participen artistes mallorquins com Mar Guerrero i Tomàs Pizà

Ara Balears
3 min
Fotografia de la presentació del divendres 24 de juliol

PalmaEl regidor de Cultura i Benestar Social de Palma, Antoni Noguera; la directora general d'Arts Visuals, Aina Bauzà; el comissari de la mostra, Adonay Bermúdez, i els artistes Mar Guerrero i Tomás Pizà han presentat l'exposició col·lectiva '2022: Under Destruction'. La mostra, que apunta a un hipotètic escenari de futur en què la crisi del totxo assola tot Europa i aquesta inestabilitat econòmica provoca un retrocés social i un augment de la marginalitat urbana, es podrà veure del 24 de juliol al 27 de setembre al Casal Solleric, segons ha informat l'Ajuntament de Palma.

"La crisi del totxo que s'implantarà el 2022, especialment a les ciutats on hi ha un lloguer amb una gran inflació, com és el cas de Palma", és el tema de l'exposició. "Un cop més, l'art parla de la vida i també de les runes que deixa", diu Bauzà. "Entenc molt bé el panorama de Mallorca, compartim aquesta dependència del turisme amb les mateixes conseqüències. És necessari el debat sobre aquest tema per demanar-nos quin model de ciutat volem", ha explicat el comissari, nascut a les Illes Canàries.

Part de l'exposició que representa la 'crisi del totxo'

També ha volgut traslladar totes aquestes situacions al context de Palma qüestionant-se la capacitat que pot suportar una illa com Mallorca. Per a això, se serveix de tota una sèrie d'obres que o bé retraten el món de la construcció o bé han estat elaborades amb aquest tipus de material, les accepcions originàries de la qual han estat destruïdes pels artistes per dotar-les d'un nou significat. La hipòtesi planteja una situació que provocarà una mancança de lloguers disponibles i una forta gentrificació.

Segons ha explicat, aquesta inestabilitat econòmica conduirà a una reculada de l'estat social i un augment de la marginalitat urbana, és a dir, la població amb menys poder adquisitiu començarà a cercar espais caracteritzats per edificis abandonats, com voreres i carreteres en mal estat, la qual cosa també provocarà una important massificació. Constitueix un model socioespacial excloent i, en certa manera, agressiu, que obliga els ciutadans a acceptar un exili físic per posteriorment acceptar-ne un de socioeconòmic, i viceversa, i que estableix una relació molt estreta entre ciutadania i espai urbà.

"Amb exposicions com aquesta, sobre temes tremendament importants per a la nostra societat i per a la nostra ciutat, com és l'econòmic, el Solleric demostra que és qualque cosa més que un centre d'art: és un centre de pensament", ha dit Noguera. A més, "la coherència i la sensibilitat de Bermúdez ens fan transitar per un futur que està dins la imatgeria col·lectiva i al qual ens encaram a través de la visió diferenciada de cada artista", ha afegit la directora general d'Arts Visuals.

És la segona exposició fruit de la Convocatòria de contractació de projectes de comissariat línia 2 del Casal Solleric, després d'Alrededores exentos de adultocentrismo de Javier Peñafiel, comissariada per Jaume Reus exentos de adultocentrismo de Javier Peñafiel, comissariada per Jaume Reus. En la col·lectiva, hi participen els artistes mallorquins Mar Guerrero i Tomàs Pizà, a més de Lara Almarcegui, Marlon de Azambuja, Sergio Belinchón, Donna Conlon & Jonathan Harker, Marla Jacarilla, Enrique Ježik, Eugenio Merino, Gema Rupérez. Segons ha remarcat Bermúdez, "és un honor haver guanyat la convocatòria. Conec el Solleric des de fa bastants d'anys, el visit cada vegada que viatj a l'illa i tenia especial interès a poder comissariar una exposició a les seves sales", a més de poder treballar "amb un grup d'artistes que admir i conec des de fa anys".

"Recomanam visitar-la tranquil·lament i participar en el programa de tallers i conferències amb tota seguretat, hi ha temps fins al 27 de setembre", ha subratllat Bauzà. L'exposició està acompanyada d'un programa de mediació que inclou una conferència amb la directora Joana Maria Socias, dimecres 23 de setembre a les 19 h; el taller Arquitectives per a alumnes de Primària, dissabte 19 de setembre a les 10.30 h, i Turista vs. Flaneur. Del caminar com a resistència d'una ciutat assetjada, taller amb l'artista Tomàs Pizà, el dimecres 29 de juliol de 17.30 a 20 h.

stats