Arts escèniques
Cultura 01/09/2022

Les Tutories Teatrals del Principal de Palma fan el salt a l'Educació Primària

El programa educatiu fins ara només estava destinat a instituts, però enguany també s'implementarà en cinc escoles

ARA Balears
2 min
El Principal en una imatge d'arxiu.

PalmaEl curs està a punt de començar i, com cada any, el teatre Principal de Palma presenta la seva oferta educativa. Enguany, la gran novetat és que el projecte Tutories Teatrals, que fins ara només estava dissenyat per a l'alumnat de Secundària, s'estrenarà per primera vegada a l'Educació Primària. El programa té l'objectiu de difondre la dramatúrgia contemporània entre els estudiants a través de textos d'autors i autores de les Balears. Aquest curs 2022-23 es treballaran els textos La jerarquia de l'amor, d'Ann Perelló, i Les marginades, de Marina Collado, en deu centres de Secundària, i La promesa d'olumrombi, de Víctor Uwagda, en cinc escoles.

Els docents rebran suport i formació especialitzada per produir aquestes obres en el centre educatiu, mitjançant sessions tutoritzades a càrrec dels mateixos creadors, pel dramaturg Sergio Baos i el seguiment que en farà l'actriu Alícia Garau. Finalment, el programa culminarà amb el Festival Tutories Teatrals, en què els centres posaran en escena les obres escrites per a ells.

D'altra banda, el Principal manté la possibilitat que els escolars hi assisteixin en horari normal de públic amb preus especials. Aquesta iniciativa va començar durant la pandèmia perquè es varen suspendre les activitats extraescolars i va permetre als alumnes assistir a les funcions com a públic adult en horaris normals. Actualment, l'opció "cada vegada té més demanda, especialment a la Secundària", assegura el teatre en un comunicat.

Aules de teatre obertes

Després de dues temporades suspeses, tornen a activar-se les aules de teatre, destinades a la formació teatral. Dins l'oferta educativa també s'inclouen les visites guiades, els col·loquis Principal Plus (encontres entre públic i companyia en acabar les funcions) i altres eines com el Principal a la Carta (plataforma digital a través de la qual es pot accedir a part de la programació) i el podcast Sala 3, amb Joan Cabot i Júlia Mérida al capdavant.

El director del teatre, Josep Ramon Cerdà, ha destacat que "la gran rebuda i acceptació" que té la proposta educativa del teatre Principal entre la comunitat docent ha propiciat enguany ampliar el projecte Tutories Teatrals als centres de Primària. Per part seva, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets,  ha afirmat que amb aquests programes "els joves es poden sentir part del món de l'espectacle, aprendre a expressar-se i a sentir moltes emocions alhora".

stats