Cultura 09/01/2019

El Tradicionàrius vol ballar més

El festival de música folk programa més de 70 grups i artistes durant quatre mesos

Ara
2 min
El Tradicionàrius 
 Vol ballar més

BarcelonaLa 32a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, que comença divendres i s’allarga fins al 12 d’abril, vol demostrar la “vitalitat” de la música d’arrel tradicional. “El que estem produint aquí no és només tradició paralitzada i guardada en una vitrina, sinó que es busca una lectura actual d’aquesta música i del seu esperit”, assegura el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas. Per evidenciar el vigor del folk, es presentaran 22 nous treballs discogràfics. Ho faran grups i artistes de llarga trajectòria com Quico el Célio, el Noi del Mut de Ferreries, Miquel Gil i Tornaveus, i d’altres que estan consolidant els seus projectes, com ara Criatures, Haura Gaya, Clàudia Colom i Caïm Riba.

El Tradicionàrius, amb el CAT de Barcelona com a centre neuràlgic, acollirà més de 70 grups i artistes repartits en més de 60 espectacles i donarà un protagonisme especial a la dansa amb tallers i amb propostes que incorporen el ball. Alguns exemples d’aquesta interacció entre música folk i dansa són Sa mateixa, un espectacle de Joana Gomila i Lali Ayguadé amb dos ballarins i tres músics, i el de Joan Francés Tisnèr, que presenta una sessió de ball folk en què la música electrònica es retroba amb la dansa tradicional i la veu d’arrel occitana. Una altra proposta innovadora és l’ Electrogralla de Roger Andorrà, que uneix gralla i electrònica. A través de la manipulació sonora i les bases electròniques, acosta l’herència de la gralla vuitcentista a l’escena del clubbing. “Falta que el dia a dia reflecteixi l’esperit d’innovació del sector”, diu Fàbregas.

Homenatge a Pete Seeger

Aquest any el festival commemora els 25 anys del Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia com a seu estable de música folk i ho celebrarà amb un concert que tindrà com a protagonistes dues bandes significatives dels anys 90 i actualment inactives, Primera Nota i La Carrau, i dues bandes actuals, Riu i Balkan Paradise Orchestra. Hi haurà més aniversaris: el retrobament de Clau de Lluna per celebrar els 30 anys de trajectòria, el 20è aniversari de la revista Caramella i els 35 de la colla de grallers La Pessigolla.

El Tradicionàrius també vol recordar el cantautor i activista polític Pete Seeger, mort el 2014, quan se celebren 100 anys del seu naixement, amb un concert organitzat conjuntament amb BarnaSants a L’Auditori. Recordaran l’autor de We shall overcome Quico Pi de la Serra, Gemma Humet, Pep Gimeno Botifarra, Joana Gomila i el grup Coses. “És un recordatori de la potència i la força de Seeger dins la proposta música planetària”, diu Fàbregas. El pressupost del festival és de 145.000 euros.

stats