Cultura 05/01/2021

Els textos del Torneig de Dramatúrgia "bateguen" al compàs de la pandèmia

La situació actual s'ha colat a les peces de Bernat Molina, Clara Ingold, Joana Castell i Miquel Costa, els protagonistes del combat d'enguany

Clàudia Darder
2 min
Participants i organitzadors del Torneig de Dramatúrgia

PalmaArriba gener i, amb ell, el Torneig de Dramatúrgia que organitza Produccions de Ferro des de ja fa set anys al teatre Mar i Terra de Palma, amb la complicitat de Cort. Els dramaturgs convidats enguany al combat són Bernat Molina, Clara Ingold, Joana Castell i Miquel Costa. El guanyador participarà en el Torneig de Dramatúrgia del festival de teatre Temporada Alta, a Girona.

"Hi hem pogut arribar", diu Toni Gomila, sense deixar d'esbufegar. En aquests temps incerts ningú no tenia clar si hi hauria torneig o no, però finalment aquesta festa de la dramatúrgia serà una realitat un any més. Tot i que Produccions de Ferro ja ha estrenat el Festival de la Paraula (amb Jutipiris de Manel Serrano, Aquell carrer de Toni Gomila...) a l'Espai de Creació El Tub, aquest torneig és "el bessó" de la programació de la companyia.

Això sí: el teatre Mar i Terra només podrà omplir un 50 per cent del seu aforament, i les funcions començaran a les 1 h per facilitar als assistents l'arribada a casa abans del toc de queda. Divendres dia 8 jugaran els textos de Clara Ingold i Joana Castell, i dissabte dia 9 serà el torn de Bernat Gomila i Miquel Costa. La final es disputarà entre els guanyadors de cada primer encontre dia 15 de gener al mateix espai municipal.

Una de les caracterítiques d'aquesta trobada era que hi participaven actors i actrius tant de les Balears com de fora. Enguany, per motius logístics (esquivar un possible tancament de fronteres, anul·lació de vols…) s'ha decidit que tots seran illencs. Fins al dia de la funció els dramaturgs no sabran quins intèrprets defensaran el seu text, tot i que els actors ja tenen a les seves mans les pàgines per estudiar-les. Toni Pons, Apol·lònia Serra, Xisca Puigserver, Xavier Núñez, Santi Pons, Sebastià Adrover, Esperança Font, Toni Amengual, Maria Pasqual, Enric Garcia, Mercè Sancho i Joan Maria Pascual són els professionals que pujaran a l'escenari.

Segons ha explicat Toni Gomila, que ha llegit tots els textos, les propostes dels participants reflecteixen "el tarannà de cada un i de les seves experiències professionals". A més, Gomila apunta que cada dramaturg ha fet una lectura particular, directament o indirectament, de la situació actual: "Això és el que té treballar amb nova dramatúrgia, al final els textos assumeixen el batec d'aquests dies, d'aquesta època".

Miquel Costa té assumit que "aquest ha estat un any que no oblidarem mai", i s'ha mostrat agraït de poder participar en aquesta cita malgrat les dificultats imposades per la pandèmia. Segons Bernat Molina, davant un panorama desolat, aquest torneig és una "motivació". També Joana Castell ho veu com un "impuls" a la creació, tot i no agradar-li la idea de "competició". Per a Clara Ingold, escriure les pàgines per al combat ha estat un repte: "No estic acostumada a escriure coses llargues, jo pens en curt", ha dit la creadora.

Els participants ja han escrit els textos, només queda anar al teatre, que els actors defensin el text i que el públic decideixi el seu vot. Enguany, la votació es farà a través d'una aplicació. Això sí: és "important" que vinguin a veure les obres –que es representen en format de lectura dramatitzada– "els programadors de les Illes Balears", han comentat els presents somrient, però sense fer broma.

stats