Cultura 07/07/2021

La tècnica de vidre bufat de la fàbrica Gordiola serà Patrimoni Cultural Immaterial

Així ho ha aprovat el Consell de Ministres aquest dimarts

ARA Balears
2 min
La tècnica del vidre bufat.

PalmaMés de 300 anys després fent art amb aire i foc, la tècnica de vidre bufat de la fàbrica Vidres Gordiola serà considerada com a Patrimoni Cultural Immaterial. Així ho ha aprovat el Consell de Ministres aquest dimarts, que ha volgut reconèixer els anys d'història d'aquesta tècnica artesanal que està en vies d'extinció a l'estat espanyol. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez, ha mostrat la seva satisfacció a través de les xarxes socials i ha reconegut la feina de la fàbrica mallorquina i de La Granja, a Segòvia.

Per tramitar aquest Reial decret, aprovat a proposta del ministre de Cultura, s'han recaptat els informes del Consell de Patrimoni Històric i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) com a institucions consultives en la matèria, segons ha informat Europa Press. En el contingut d'aquest Reial decret es fa referència a la descripció d'aquesta tècnica establint que els seus processos, coneixements, productes, instrumental i maquinària associada, així com espais arquitectònics, presenten un conjunt de valors històrics, immaterials, tecnològics i artístics que mereixen de preservació.

A més, el Ministeri de Cultura ha assenyalat que per tot el territori de l'Estat coexisteixen experiències individuals amb aquesta tècnica, en forma de petits tallers artesans, en molts de casos units a museus, que cerquen revitalitzar i donar visibilitat a produccions característiques de centres ja extingits.

Tot i la importància històrica i sociocultural del vidre bufat, actualment la viabilitat d'aquesta pràctica es veu amenaçada per diversos factors com la competitivitat de la producció industrial del vidre i altres materials. A més, hi ha una falta d'interès de les noves generacions, la qual cosa provoca una situació de perill a causa de la disminució del nombre de dipositaris dels coneixements.

Menestralia i lafiore, les dues altres fàbriques que queden a Mallorca

Lafiore a Esporles i Menestralia a Campanet són les altres dues fàbriques de vidre bufat que hi ha a Mallorca. L’antiga fàbrica de Lafiore va tancar a finals del 2017, però alguns dels treballadors continuen amb l’ofici com a autònoms i moltes de les peces que es troben a la botiga són fetes per ells. Des de llavors, la marca Lafiore s’ha diversificat i, a banda del vidre artesà, també es poden trobar objectes fets amb altres tècniques artesanes com la ceràmica.

stats