Cultura 12/09/2019

'El Principal de tothom': el teatre presenta la primera part de la temporada 2019-2020

De setembre a gener hi ha un total de 51 espectacles, 8 coproduccions i cap producció pròpia

Elena Navarro
5 min
Imatge de la presentació de la temporada 2019-20 del Principal

PalmaEl Principal escalfa motors un dia abans de donar el tret de sortida a la nova temporada. Aquest dijous dematí, el director del teatre, Josep Ramon Cerdà, ha presentat la primera part de la temporada 2019-2020, acompanyat per la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Bel Busquets. També hi han estat presents alguns dels artistes que formaran part de la programació.

De setembre a gener, hi haurà un total de 51 espectacles (entre dansa, familiar, música, circ, lírica, nous llenguatges i teatre), dues gales (l'Evolution Film Festival i el I Premi Mallorca de Cinema) i unes jornades d'inclusió social de les arts escèniques. L'equip de Forteza ja va deixar aproximadament el 50% de la temporada "o signada o compromesa", ha explicat Cerdà, tot afegint que aquests acords es respectaran tots. Per aquest motiu, aquesta temporada només es veuran alguns dels canvis que té previstos, "i a partir de la temporada 2020-2021 es podran veure més els canvis en producció i coproducció", ha afegit. De fet, aquesta temporada inclou 8 coproduccions ('In ex cloure', 'Mar de fons', 'On és quan ja no hi és?', 'Andrea Pixelada', 'Rostoll Cremat', 'Luciérnagas' i 'Els bràquets d'Afrodita, l'acne d'Atena i la miopia d'Hera' i 'El diluvi de Noè), però cap de pròpia.

'Happy Island'

Cerdà ha assegurat que un dels objectius de la nova direcció és "donar espai a les companyies mallorquines, donar-los suport per evitar la precarietat que està tan estesa en el món de la cultura". En aquest sentit, ha explicat que intentaran que les companyies del territori estiguin més dies programades a la cartellera. "Volem que a la sala Petita hi puguin estar fins a dues setmanes", ha assegurat Cerdà.

Més presència de teatre en català

Els espectacles que s'han afegit a aquesta nova temporada han anat, sobretot, dirigits a augmentar la presència del català, ja que, ha assegurat el director, "no hi havia cap obra de teatre en català a la sala Gran". Algunes de les que s'hi sumen són obres mallorquines que ja han tingut un recorregut, com 'Mar de Fons', 'La Malcontenta' i 'Rostoll Cremat'. "Coproduccions reposades per treure el màxim suc a les companyies d'aquí", ha defensat el director del teatre públic.

"Per als qui ho demanen, també hi hem afegit obres en castellà", ha expressat. Un exemple n'és l'obra 'Play off', en què participa l'actriu mallorquina Neus Cortès. "Aquest és un dels nous criteris, que els creadors de les Balears que tinguin èxit a fora també puguin estar al Principal". A més, s'ha augmentat la programació musical, amb actuacions d'artistes com Jay-Jay Johanson, Joana Gomila, Júlia Colom i Toni Vaquer i Andrea Motis.

'Jauría'

Entre els plats forts en l'àmbit del teatre, hi ha 'Lehman Triloy', dirigida pel reconegut dramaturg italià Stefano Massini, que explora l'avarícia en la història d'una saga de banquers jueus d'origen bavarès que es fan rics i s'enfonsen a causa de les seves maniobres especulatives. També destaca 'Jauría' (El Pavon Teatro Kamikaze), una obra creada pe Jordi Casanovas que transforma la documentació jurídica del cas de la Manada de Navarra i el transforma en teatre viu, i 'Romancero gitano' (Julio Álvarez i Interludio S.L.), de Federico García Lorca, dirigida per Lluís Pasqual i interpretada per Núria Espert.

A més, hi haurà tres obres que també es podran veure al Teatre de Manacor, fruit de la col·laboració entre les dues sales que comença aquesta temporada. Les obres són 'Casa de nines, 20 anys després' (Festival Grec 2019, Teatre Romea i Verteatro), 'Una gossa en un descampat' (Sala Beckett i Festival Grec 2018) i 'Nenes i nens' (La Villarroel, Arriska i Rere escenes). "Properament farem pública la signatura d'un conveni entre el Principal i el Teatre de Manacor", ha assegurat Bel Busquets.

Per la seva banda, Cladera ha defensat que el Principal ha de ser "un referent de la cultura a Mallorca" però, "sobretot", ha de "fer que la cultura arribi a tothom, ha de ser un element clau de la cohesió social i el progrés". En aquest sentit, ha donat l'enhorabona al director i el seu equip per haver "millorat i completat" una oferta "variada i de qualitat".

Les arts escèniques com a eina d'inclusió

Obrirà els espectacles de dansa 'Happy Island', de la companyia portuguesa Dançando com a Diferença, sota la direcció de la coreògrafa madrilenya María José Ribot. Una obra que explora les relacions sexuals i familiars i que està interpretada per artistes que tenen algun tipus de discapacitat. Juntament amb l'obra, s'han organitzat unes jornades sobre la inclusió social a les arts escèniques. Completen la programació de dansa obres com 'Àer', de Laia Santanach, o 'Sa Mateixa', de Lali Ayguadé i Joana Gomila, totes dues peces incloses en la programació de la Fira B!. En l'apartat de nous llenguatges també hi ha obres de la Fira com 'Ginoide' de Baal, 'Excalibur i altres històries d'animals morts' de les Hermanas Picohueso.

'Rostoll Cremat'

Pel que fa la temporada d'òpera, tot i que no començarà fins al març, ja n'ha revelat les peces confirmades. 'Carmen', de Bizet i produïda per l'Òpera de París; 'Lucia di Lammermoor', de Donizetti, coproducció del Teatre Colón de Buenos Aires, l'Ópera de Tenerife i l'Ópera d'Oviedo; 'La flauta màgica', de Mozart, i encara sense definir la producció, i 'Achterland', de la companyia Rosas. A més, el desembre hi haurà l'òpera coproduïda pel teatre Principal i l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears 'El diluvi de Noè'.

Més descomptes i abonaments

La nova direcció ha decidit augmentar tots els abonaments i simplificar-los. Per exemple, el descompte del 80% de "darrer minut" per a menors de 30 anys que abans estava implantat per a la temporada d'òpera, ara s'aplicarà a tota la programació. El descompte per a majors de 65 anys, persones amb discapacitat igual o superior al 33%, demandants de feina, famílies nombroses i grups a partir de 10 persones passa del 10% al 20%. Per als estudiants, posseïdors de Carnet Jove i grups a partir de 20 persones, el descompte és del 50%.

En l'àmbit educatiu, l'oferta s'internalitza i s'ampliarà, i l'assumirà el departament de comunicació del teatre, segons ha informat Cerdà. A més, a les aules de teatre, que normalment anaven dirigides als alumnes dels cors, ara hi podran anar també persones de fora dels cors. "La nostra intenció és que els cors, com a institució del teatre, tinguin més activitat i per això faran una gira amb el concert de Nadal per la Part Forana", ha anunciat.

stats