El grup de suport a Valtonyc: "En Josep ha passat de la clandestinitat a l'exili"

Continuarà recaptant doblers per al músic i manté que el seu objectiu és que el cas arribi al Tribunal d'Estrasburg

El grup de suport a Valtonyc ha oferit una roda de premsa després que el músic concedís la seva primera entrevista al programa FAQS de TV3. Els companys de Valtonyc consideren que ha passat "de la clandestinitat a l'exili" després que la justícia belga l'hagi deixat en llibertat provisional "sense condicions" i que el raper ja hagi fet les seves primeres aparicions públiques.

Un dels portaveu, Mulay Embarek, ha volgut "agrair el suport popular i la solidaritat" que varen permetre organitzar actes com el concert per la llibertat d'expressió al Palma Arena i ha assegurat que la plataforma "continuarà lluitant i organitzant més esdeveniments". De fet, ha anunciat que dia 20 de juliol Pablo Hasél i altres artistes participaran en un homenatge al raper mallorquí al casal de cultura Can Alcover, de Palma.

Campos no els fa por

La portaveu Ariadna Suari ha dit, a més, que estan "molt tranquils" davant l'amenaça de Jorge Campos d'intentar que s'investigui el finançament del grup de suport. El líder del partit d'extrema dreta Actua Balears va ser qui va denunciar el raper de sa Pobla. El grup de suport considera que "ha fet la seva carrera política gràcies a les denúncies a en Valtonyc i a altres activistes, sobretot de l'esquerra independentista".

Suari ha afirmat que no reben finançament de cap institució, sinó que recullen diners de donacions i d'actes i concerts, com el que està previst per a dia 20 de juliol. A més, ha explicat que Josep Valtonyc ha trobat feina d'informàtic a Bèlgica i que, per tant, la majoria dels ingressos del grup de suport es destinen a les despeses judicials.

L'objectiu final, han assegurat Suari i Embarek, és arribar al Tribunal d'Estrasburg per denunciar la situació de la llibertat artística i d'expressió a Espanya perquè "cap artista torni patir el que ha patit Valtonyc". Tot i això, encara no han formalitzat el recurs davant el Tribunal de Drets Humans, però treballen per enllestir tota la documentació necessària.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF