Valtonyc i els polítics exiliats a Bèlgica: "Des d'aquí construïm la República"

El raper mallorquí va contestar les preguntes en exclusiva per al programa 'FAQS' de TV3

A final de maig havia d'entrar a la presó, però partí de Mallorca cap a l'exili. Ara acaba de concedir la primera entrevista al programa ' FAQS' , de TV3. Valtonyc , amb 24 anys i una condemna de tres anys i mig de presó, continua en llibertat a Bèlgica mentre espera l'euroordre que el podria fer tornar a Espanya.

En arribar al seu nou país, "vaig estar content de ser lliure i veure que aquí la justícia és justa", assegurà. La decisió la va prendre perquè "des de l'exili podia fer cançons, piular a Twitter i fer més mal a l'estat espanyol". A més, afirmà que podia establir un precedent, motiu pel qual decidí fugir. "No em vaig acomiadar de ningú", va contar. Tampoc no volia posar ningú en perill.

En aquell moment, arran d'una publicació de la policia espanyola en què feia públiques les seves dades, "la gent va començar a comprar bitllets amb el meu nom". En tenia més de trenta. "Vaig considerar que Bèlgica era una bona destinació i tenia una xarxa d'exiliats a qui podia demanar suport", comentà.

Se'n va anar sol, "amb una maleta molt gran". El primer que va fer fou parlar amb el seu advocat, que li recomanà tenir un telèfon mòbil, un pis i cercar una feina. Una setmana després envià un missatge a la seva família.

Des d'allà, Josep Arenas ha estat en contacte permanent amb els polítics catalans a l'exili. "El fet que siguin aquí fa que sigui la base de la República. Des de Bèlgica feim moltes coses, construïm la República", responia a la presentadora. "Mentre dinam i prenen una cervesa... pareix que som a Catalunya", va dir.

Amb tot, per  Valtonyc, "la República l'ha de construir la gent, no els polítics". De Brussel·les estant creu fermament que "hem de reprendre el camí de la desobediència". Reconeix que "no en sé  gaire,  de política", però assegura que sap diferenciar entre què és "tenir el govern i tenir el poder".

Quan li demanaren per les amenaces que profereix a les seves cançons, contestà que també "fa ràbia que puguin amenaçar per Twitter l'expresident Puigdemont, que tallin el seu cap en una 'xirigota' i que no passi res. Ho entenc perquè és un estat feixista, però fa ràbia també". Amb tot, Valtonyc  confessà que s'esbrava amb la música: "Si som en  un escenari faig un xou, però no amenaç  ningú", va dir .

Pel que digué a l'entrevista, preveu fer  una estada llarga a Bèlgica, on ja fa feina –el seu cap en coneix  la història– i on ha rebut la visita de la seva família gràcies a la caixa de resistència. Pel que fa a les accions solidàries envers la seva causa, assegurà que "hi ha polítics, com Lluís Puig, que han estat al meu costat en tot moment. Això és solidaritat, no fer una piulada". Digué que s'ha sentit decebut per la manca de suport de músics com Joan Manuel Serrat o Sabina i per les declaracions de Loquillo, que "m'ha arribat a criminalitzar". I afegí que "no pots comparar no tocar en un concert amb el fet d'haver d'entrar a la presó". Amb tot, per Valtonyc "un exemple de solidaritat són les persones que compraren trenta bitllets fent-se passar per mi, els que són a les manifestacions o al concert de suport".

El raper parlà també del canvi de govern a l'Estat. No considera demanar l'indult "perquè és necessari demanar perdó i reconèixer que he fet alguna cosa malament, i no ho he fet". Però sí que  criticà  el posicionament de Pedro Sánchez, ja que "quan no era president va dir que el mal gust és mal gust, però que no ha de ser pena de presó. Ara no es posiciona al meu costat. Aquesta hipocresia em fa ràbia", va dir.

El raper mallorquí va parlar, així mateix, de la justícia espanyola i va defensar el rap, un estil que "és incisiu des dels inicis". Ara bé, segons Valtonyc, "els jutges es creuen experts en hip hop i després no saben qui és M. Rajoy", va criticar. Segons el músic, "l'estat espanyol té una crisi i necessiten condemnes exemplars per espantar la gent".

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF