Cultura 11/05/2020

Els rodatges es comencen a reprendre a Mallorca

El director de la Mallorca Film Comission, Pedro Barbadillo, assegura que rep "trucades de tot el món" interessades en l'illa per rodar

Elena Navarro
2 min
El rodatge de 'The Mallorca Files' al teatre Principal de Palma

PalmaAmb l'entrada a la primera fase del desconfinament, es reprenen els primers rodatges a Mallorca. "Per ara, hi ha 4 o 5 projectes en marxa: sobretot publicitats de marques grans, institucionals i un gran documental d'una cadena estatal sobre el coronavirus a través de diversos personatges", detalla el director de la Mallorca Film Comission, Pedro Barbadillo.

Els ajuntaments i les altres administracions que han de donar permisos de rodatges ja estan acceptant les primeres peticions. A més, hi ha altres produccions que ja comencen a preparar les localitzacions per a rodatges pròxims. Una de les més famoses, la sèrie de RVE La Caza, comencarçà a mirar dates per juny i The Mallorca Files s'ha posposat fins al setembre.

Barbadillo destaca com a positiu que els encàrrecs que venen de fora, per ara, no poden desplaçar equips per la restricció dels vols i, çper tant, estan contractant més gent de l'illa. A més, assegura que la setmana passada va rebre "trucades de tot el món" de produccions interessades a rodar a Mallorca. El director de la Film Comission sosté que hi ha ajudat l'increment de l'incentiu fiscal als rodatges aprovat pel govern estatal.

"Una altra dada important és que hi ha molta producció, i cada vegada més es rodarà fora dels grans centres de producció", diu Barbadillo. En aquest sentit, el fet que la pandèmia hagi tingut una menor incidència a les Balears pot ser "que acabin sent llocs que es percebin com més segurs i atreguin més producció", afegeix.

Incògnites

Tot i que hi ha molt d'interès, també hi ha molts dubtes encara sobre com s'hauran d'adaptar els rodatges a la realitat postpandèmia. "Les mesures de seguretat, encara no se sap en quina mesura es permetrà un rodatge normalitzat, amb actors de certa edat, menors, escenes de proximitat... S'obre un univers nou: no només aquí, a tot el món hi ha aquest debat", indica el director.

Fa referència al cas d'Alemanya, on van començar els rodatges el 4 de maig i s'han trobat amb dos problemes: que s'han limitat els equips a un màxim de 50 persones, tot i que en les pel·lícules i sèries poden haver-n'hi centenars; i que no s'estan podent moure per les restriccions del trànsit aeri. En aquest punt Barbadillo hi veu una oportunitat: fomentar serveis de producció local.

stats