La restauració de la naveta dels Tudons es durà a terme amb components químics

El Consell garanteix que a les pedres del jaciment no hi quedarà cap marca i l'estimació del cost econòmic es manté entre 20.000 i 40.000 euros 

El Departament de Patrimoni del Consell Insular de Menorca ha explicat avui el procediment que se seguirà per a l'anàlisi i la restauració de la naveta dels Tudons, que va ser objecte d'actes vandàlics en forma de pintades. La màxima institució insular demanà ajut al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya a causa de "la manca d'un tècnic especialista en restauració al Consell", assegura el director insular de Patrimoni, Antoni Ferrer.

En un primer moment, el tècnic de l'entitat que depèn de la Generalitat de Catalunya, Pere Rovira, va descartar la projecció d'àrids per evitar deixar marques a les pedres afectades. Les proves que fan aquests dies Aleix Barberà i Sílvia Marín, amb el suport del menorquí Francesc Isbert, seran claus per determinar la tècnica que s'haurà d'emprar per netejar la naveta dels Tudons. En aquest sentit, Antoni Ferrer creu que "d'aquí a pocs dies podrem saber com es farà la tasca de neteja, però també el cost que tindrà, que continuam pensant que oscil·larà entre 20.000 i 40.000 euros". 

D'altra banda, Ferrer també detalla que "hem descartat alguns procediments tècnics que s'havien posat damunt la taula en primer lloc. Tot apunta que caldrà netejar la naveta amb mitjans químics, que en qualsevol cas no deixaran rastre a les pedres. Aquest és l'objectiu que perseguíem". Es tracta d'una solució aquosa tamponada amb un quelant a baixa concentració i un control i seguiment del pH i la conductivitat. Per a la seva aplicació damunt pedra es gelifica amb agar-agar per tal de mantenir l'actuació de la solució durant un llarg període i facilitar-ne la remoció. El mètode evitarà també l'ús de dissolvent. A més, cal remarcar que el Consell obrirà al públic la naveta dels Tudons quan s'iniciïn els treballs de restauració de manera gratuïta.

EDICIÓ PAPER 16/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF