Música
Cultura 11/04/2023

Rèquiems i lamentacions al Festival Llums d'Antiga

O Vos Omnes inaugura la cinquena edició del cicle organitzat per L' Auditori

2 min
El grup vocal Cantoría

BarcelonaTres grans rèquiems de polifonisme renaixentista espanyol del segle XVI i principis del XVII destaquen en la cinquena edició del Festival Llums d'Antiga, organitzat per L' Auditori de Barcelona del 12 al 26 d'abril. El repertori, que inclou rèquiems i misses de difunts de Tomás Luis de Victoria, Cristóbal de Morales i Francisco Guerrero, s'adiu amb el relat artístic de tota la temporada a L’ Auditori, Mort o retorn, el final d’un cicle de tres temporades inspirades en un procés vital. "És una edició que manté els trets fundacionals intactes del festival", tal com ha explicat aquest dimarts Robert Brufau, director de L' Auditori. És a dir, recuperacions patrimonials; concerts en espais idonis per a aquestes músiques com el monestir de Sant Pau del Camp i les basíliques de Santa Maria del Pi i de Sant Just i Sant Pastor; i la participació d'artistes experts en la interpretació historicista, com Ignacio Prego, Lea Desandre, Thomas Dunford, O Vos Omnes, Cantoría, el Cor Cererols i el Cor Francesc Valls.

El primer tret fundacional és "posar llum a les partitures oblidades del passat". En aquest sentit, destaca el concert inaugural de l'Ensemble O Vos Omnes a la basílica de Santa Maria del Pi, amb un programa amb De lamentatio Jeremiae prophetae, de Joan Pau Pujol (1570-1626), i Lamentatio Jeremiae, de Bernat Icart, dues composicions basades en el Llibre de les Lamentacions de l'Antic Testament. Aquest programa va ser enregistrat a Montblanc pel mateix ensemble dirigit per Xavier Pastrana, resident aquesta temporada de L’ Auditori. "Va ser un enregistrament en 3D que esperem poder escoltar ben aviat en una instal·lació que estem preparant al Museu de la Música", explica Brufau. De Joan Pau Pujol hi haurà també la recuperació d'un Miserere a càrrec de la formació Cantoría, que acaba de triomfar al Festival de Pasqua de Peralada. El concert de Cantoría a Llums d'Antiga serà el 20 d'abril al Monestir de Sant Pau del Camp, i, a més de l'obra de Pujol, hi interpretaran la Missa pro defunctis (1544) de Cristóbal de Morales.

Lea Desandre i Thomas Dunford

La mezzosoprano Lea Desandre –"una de les més cotitzades en el món de la interpretació historicista", segons Brufau– i el tiorbista "de luxe" Thomas Dunford protagonitzaran un projecte intimista de música francesa del segle XVII el 14 d'abril a Sant Just i Sant Pastor, la mateixa basílica on el Cor Cererols abordarà la missa de difunts de Francisco Guerrero (1528-1599) el dia 18, i on Ignacio Prego i Tiento Nuovo faran el dia 25 un recorregut pel Barroc germànic amb obres com el Lamento sopra la morte de Ferdinand III, de Johann Heinrich Schmelzer.

Finalment, el Cor Francesc Valls, dirigit per Pere Lluís Biosca i amb la participació de l'organista Juan de la Rubia, tancarà el Festival Llums d'Antiga a Santa Maria del Pi el 26 d'abril, amb un programa que combina una obra del Renaixement i una de nova. La primera és la Missa pro defunctis de Tomás Luis de Victoria (1548-1611), i l'altra l'estrena mundial de la Missa brevis (2022) de Josep Sanz. "És un repte mesclar l'escolta de la missa de difunts de De Victoria amb una obra d'estrena, d'un llenguatge contemporani i d'una espiritualitat menor però atractiva", diu Biosca.

stats