Publicitat
Publicitat

Literatura

Rosa Regàs repassa l'argument de la seva vida amb el llibre 'Entre el seny i la rauxa'

L'exili a França, l'internat de les monges o els estius a Tiana amb el seu avi són alguns dels episodis autobiogràfics que l'autora recull en el llibre

L'escriptora Rosa Regàs (Barcelona, 1933) recull a 'Entre el seny i la rauxa' alguns dels seus records d'infantesa. L'obra forma part de la col·lecció 'D'on vinc' d' Ara Llibres, on diferents personalitats catalanes vessen una mirada als records i paisatges que més els van marcar a la Catalunya dels anys 30

Vides n'hi ha de tot els tipus. La de Regàs en particular és paral·lela al decurs de la història: va néixer en plena República, va exiliar-se a França amb l'arribada de la Guerra Civil separant-se de la seva família i, posteriorment, va tornar a un país en plena postguerra, que havia canviat de dalt a baix, i on els ideals de la república havien quedat escombrats. Amb la perspectiva que atorga el pas del temps, l'escriptora reconeix la duresa d'aquells anys inicials: "La meva infantesa va ser dickensiana, tot i que han passat molts anys i a còpia de parlar-ne m'he anat traint ferides de sobre".

El títol del llibre -'Entre el seny i la rauxa'- evidencia la diferència entre les dues bandes de la família de Rosa Regàs: els Pagès Elias (família materna) i els Regàs Castells (família paterna). Segons explica l'autora, els avis i tiets de la part de la mare eren "artistes, divertits i simpàtics, i tots havien viscut a París". "Els vaig poder conèixer poc, però em sento molt orgullosa de formar part de la seva família", confessa. A l'altra cara de la moneda s'hi troba la família del pare, conservadora i catòlica.

Al llibre recorre paisatges i escenaris de la seva vida -París, Barcelona, els estius a Tiana o l'internat del barri d'Horta- en un estil semblant a la novel·la 'Luna Lunera', en la que ja parlava de si mateixa però incorporant la ficció.

El llibre, teixit d'anècdotes i records, recull l'argument de la pròpia vida de Rosa Regàs. Actualment, amb 80 anys, l'escriptora viu permanentment a un mas de Llofriu, des d'on escriu envoltada per la natura de l'Empordà i acompanyada dels milers de llibres que col·lecciona i reparteix per tota la casa. 'Entre el seny i la rauxa' estarà a les llibreries des del 27 de març.

A l'ARA Llibres s'han publicat ja les memòries d'altres personatges com Joaquim Nadal ('Fent tentines per la vida'), Joaquim Carbó ('Pantalons curts') i Albert Manent ('Sota els estels de ca l'herbolari).