PROPOSTA CULTURAL
Cultura 03/05/2017

El jove pianista i violinista Lixin Zhang enceta el 39è Festival Internacional de Música de Deià

Més música, cinema, conferències, presentacions de llibres, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

Lixin Zhang / Concert

Son Marroig (carretera de Valldemossa a Deià) / Dia 4 a les 20.30 h
Lixin Zhang.

Comença la 39a edició del Festival Internacional de Música de Deià amb l’actuació de Lixin Zhang. Aquest jove pianista i violinista només té 15 anys i cursa el tercer any a la Burnside High School, però ja destaca arreu del món. En aquesta ocasió interpretarà obres de Bach, Busoni, Beethoven i Chopin.

Hans Leitner / Concert

Basílica de Sant Francesc (plaça de Sant Francesc, 7. Palma) / Dia 4 a les 20.30 h
Hans Leitner.

Dins la X Setmana Internacional d’Orgue Antoni Martorell, concert de Hans Leitner. Aquest organista alemany, actual vicari de la catedral de Nostra Senyora de Munic, interpretarà ‘Tocata i fuga en Fa Major BWV 540. Meine Seel erhebt den Herren’ (Schübler-Choral) BWV 648, de Bach; ‘Sonata en Re Major: Maestoso, Allegro, Adagio, Presto’, de Baldassare Galuppi; ‘Tre pezzi per organo, Op. 50. Marcia religiosa, Offertorio, Elevazione’, de Josef Schmid; Choralvorspiel ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ Op. 49, 4, també de Schmid, i ‘Sia laudato’ ‘Dov’è cariat e amore’, d’Antoni Martorell.

The Swing Crusaders / Concert

Plaça Vella de Ciutadella / Dia 4 a les 19.30 h
The Swing Crusaders.

The Swing Crusaders reten homenatge als grans clàssics del jazz. En el seu repertori trobam estàndards ballables del swing. En aquesta ocasió s’han embarcat en un projecte més ambiciós: crear un ‘ensemble’ de 7 músics amb un repertori específic per a aquest dia. Els convidats d’excepció són els mestres d’estil Pol Prats (saxo tenor), Aram Montagut (trombó) i la gran Àngela Furquet (veu). La idea és recuperar l’esperit dels anys daurats del swing.

‘Le tableau’ / Cinema

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Dia 4 a les 19 h
'Le tableau'.

Dins el cicle de cinema PlayArt’17, amb projeccions de pel·lícules de temàtica artística, ‘Le tableau’, de Jean-François Laguionie. Aquest film francès d’animació és la història dels personatges d’una pintura inacabada, que surten del llenç per anar a cercar el seu pintor.

‘La última aventura del Gandul’ / Cinema

CineCiutat (carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6. Palma) / Dia 4 a les 20 h
'La última aventura del Gandul'.

Documental sobre el catamarà ‘El Gandul’, amb el qual l’argentí Gustavo Díaz i l’espanyola Begoña Filloy es proposaren travessar l’Atlàntic. A principis de maig del 2015 partiren d’Espanya, però diversos fenòmens meteorològics els impediren continuar.

‘Growing Cities’ / Cinema

Teatre Municipal Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 4 a les 19 h
growing cities

Dins el cicle de cinema Horts Urbans, projecció de ‘Growing Cities’. Cercant respostes, els cineastes Dan Susman i Andrew Monbouquette emprenen un viatge per conèixer els homes i les dones que desafien la manera com els EUA creixen i distribueixen el seu aliment, un lot buit de la ciutat, un jardí al terrat i un galliner a la vegada.

‘Metafísica dels tubs’ / Tertúlia literària

Llibreria Drac Màgic (Jeroni Antich, 1. Palma) / Dia 4 a les 19.30 h
'Metafísica dels tubs'.

Dins el cicle Converses entre llibres, sessió sobre ‘Metafísica dels tubs’, d’Amélie Nothomb. Aquesta història dels primers tres anys de vida d’un ésser que decideix adquirir la forma existencial d’un tub de fontaneria. A més, hi haurà una tertúlia amb Lucia Pietrelli, escriptora i traductora.

Trobada amb l’equip tècnic de ‘María Moliner’ / Xerrada

CaixaForum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 4 a les 20 h
Imatge de l'òpera 'María Moliner'.

L’òpera ‘María Moliner’ es representarà demà i fins al 9 de maig al teatre Principal de Palma, però un dia abans es farà una trobada amb l’equip artístic d’aquesta peça produïda pel Teatro de la Zarzuela. Hi assistiran Antoni Parera Fons (compositor), Paco Azorín (director escènic i escenògraf) i Lucía Villanova (llibretista).

‘Antígona emmordassada’ / Presentació de llibre

Casal de barri d’Escorxador (carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6. Palma) / Dia 4 a les 19 h
'Antígona emmordassada'.

Presentació del llibre ‘Antígona emmordassada’, de la col·lecció Llibres per la Unitat Popular. El mite d’Antígona travessa la història d’Occident, des de l’Atenes de Sòfocles fins avui, per recordar-nos la cruïlla entre legalitat i legitimitat i aquest dilema tan antic, el de la separació entre dret i justícia, és el marc des del qual prenen sentit moltes de les accions dels moviments socials i l’esquerra anticapitalista en la praxi política quotidiana. ‘Antígona emmordassada’ és un conjunt d’articles de diverses autores respon a la voluntat d’explicar la cultura política comuna del carrer, la desobediència i la lluita antirepressiva als Països Catalans durant els darrers deu anys. A la presentació intervindran Mireia Vehí, coautora (CUP-CC); Benet Salellas, coautor (CUP-CC); César Oltra, membre d’Alerta Solidària, i un membre de la campanya Ni rei ni por.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Ibicenco II’ / Inauguració d’exposició

Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7) / Dia 4 a les 20 h. Fins al 30 de maig
Ibicenco-II2

Inauguració de l’exposició col·lectiva ‘Ibicenco II’, a càrrec de la Mondo Galería. Després de l’èxit de la primera edició, arriba aquesta altra amb José Del Río Mons, Miquel Soler-Roig, Nabiha & Thom, Sophie Stinglhamber, Cristina Iturrioz, Juan Barte, Annabelle Widmann, Burkhard Von Harder, Yapci Ramos, Subodh Kerkar, Roberto Gato, Dra. Montse Lázaro, Eduardo Marco, Antonio Briceño, Víctor Pérez, Romy Querol Soler, Markos R Kay i Selim. Comissariada per Diego Alonso.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Els meus amics’ / Exposició

Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
'Els meus amics'.

Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició

Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’.

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

‘Noray. La ancha frontera’ / Exposició

Sala de Cultura Sa Nostra (carrer d'Arraval, 32. Maó) / Fins al 12 de maig
‘Noray. La ancha frontera’.

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena. L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

‘Escletxes’ / Exposició

Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 8 de maig
‘Escletxes’.

Imma Alonso exposa la seva obra amb el títol d’‘Escletxes’. Ella mateix la defineix així: escletxa, obertura irregular, peces mal encaixades; darrere, llum, o foscor, o esperança, o conflicte, intuïcions que no entenem, camins de memòria i de futur, al davant, murs, parets, parets viscudes, històries no explicades, paisatges; de dins a fora, de fora endins, escletxes de llum, de color, d'emocions. Recerca d'identitats, d'espais.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

stats