PROPOSTA CULTURAL
Cultura 16/02/2017

La poesia eròtica d’‘Afroditada seductora’, al Casal de Cultura d’Inca

A més, teatre, literatura, música, dansa, documentals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

‘Afrodita seductora’ / Teatre

Casal de Cultura (Dureta, s/n. Inca) / Dia 17 a les 21.30 h
‘Afrodita seductora’.

La Lluna de Teatre i TeatrEROS presenten aquesta obra en què la poesia eròtica de l’antiga Grècia n’és la protagonista. Es recorre des de la lírica arcaica, es passa pel període clàssic, es prossegueix pels segles posteriors, en què l’erotisme es fa explícit, i s’arriba fins a l’època hel·lenística. El guia d’aquest recorregut seran Eros i Afrodita mateix. És interpretada per Julio Calabria i Antònia Comas, entre d’altres. Dirigida per Antoni Maria Thomàs.

‘Mal trago’ i ‘ ‘El jardín de cartón’ / Presentacions de llibre

Born de llibres (passatge Santa Catalina de Sena, 6. Palma) / Dia 17 a les 17.30 h
‘Mal trago’ i ‘ ‘El jardín de cartón’.

Dins el VIII Febre negre, doble presentació: Carlos Bassas del Rey amb la seva darrera novel·la, ‘Mal trago’, i Santiago Álvarez amb ‘El jardín de cartón’; cada autor presentarà l’altre.

‘La narrativa negra, una mirada des dels festivals de novel·la negra’ / Taula rodona

Biblioteca de Cort (plaça de Cort, 1. Palma) / Dia 17 a les 19 h
‘La narrativa negra, una mirada des dels festivals de novel·la negra’.

Dins el VIII Febrer negre, taula rodona ‘La narrativa negra, una mirada des dels festivals de novel·la negra’ amb Carlos Bassa del Rey de Pamplona Negra, Santiago Álvarez de València Negre, Marc Moreno de Vilassar Noir i Sebastià Bennasar de Tiana Negra.

‘Gamberro i romántico’ del Gili / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 17 a les 21 h
El Gili.

‘Gamberro y romántico’ és un espectacle diferent, original i divertit. José Luís ‘el Gili’ és un cantautor que conta per què el deixà la seva dona, la Pili, com superà aquell fracàs matrimonial i com va refer la seva vida a posteriori amb l’ajuda del seu amic ‘el Rulas’.

Ara Malikian / Música

Trui Teatre (Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 17 a les 21 h
Ara Malikian.

El violinista libanès Ara Malikian, de fama mundial i amb el seu extens repertori, du a Palma ‘La increïble història del violí’. Amb un estil propi, aquest músic pretén acostar la música a tots els públics.

Antonio José / Música

Auditòrium (passeig Maríti, 18. Palma) / Dia 17 a les 21 h
Antonio José.

D’ençà que va posar un peu fora del plató del programa que el va dur a la fama, Antonio José, de 21 anys, ha aconseguit tenir entre les mans un segon àlbum, ‘Senti2’. Amb Antonio José ha nascut el cantautor revelació dels darrers anys.

Gan Ainm i Talamh / Música

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 17 a les 20 h
Gan Ainm i Talamh.

El grup Gan Ainm visita el teatre Mar i Terra i farà un concert amb Talamh Música celta en una nit en homenatge del poeta escocès Robert Burns.

Apol·lònia canta Maria Cinta / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / DIa 17 a les 20 h
Apol·lònia canta Maria Cinta.

Presentació del disc ‘Apol·lònia canta Maria Cinta’, en què l’artista Poli canta les cançons d’aquesta reconeguda autora de la nova cançó catalana.

‘Secrets i mentides a la Primera Guerra Mundial’ / Conferència

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 17 a les 19 h
‘Secrets i mentides a la Primera Guerra Mundial’.

El professor Alfredo López Serrano ajudarà a desxifrar alguns dels secrets governamentals més importants de la Primera Guerra Mundial.

‘Nos lleva la corriente el glaciar’ / Presentació de llibre

Literanta (Can Fortuny, 4. Palma) / Dia 17 a les 20 h
‘Nos lleva la corriente el glaciar’.

Miguel Díaz Olmo presenta el seu nou poemari ‘Nos lleva la corriente del glaciar’, publicat per Ruleta Rusa Ediciones.

‘Montserrat Roig, memòria viva’ / Presentació de llibre

Llibreria Drac Màgic (carrer de Jeroni Antich, 1. Palma) / Dia 17 a les 19 h
‘Montserrat Roig, memòria viva’.

Lila Thomàs, del Consell de les Fundacions, presenta el llibre ‘Montserrat Roig, memòria viva’ amb la intervenció de l’autora, Aina Torres. A ‘Montserrat Roig. La memòria viva’, la periodista i escriptora Aina Torres ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Un llegat explicat també en aquest llibre per personalitats que van compartir la vida amb Montserrat Roig o que se’n senten deixebles.

‘Aurora Picornell. De la història al símbol’ / Presentació de llibre

Rectoria Vella (Vilafranca) / Dia 17 a les 20 h
Portada del llibre 'Aurora Picornell de la història al símbol' de David Ginard

Aquesta obra, elaborada a la llum de nombroses fonts inèdites, aborda per primera vegada un estudi biogràfic de conjunt sobre Aurora Picornell i el seu entorn familiar i polític. A més a més, s’hi analitza el procés de formació i difusió del símbol associat a 'la Passionària de Mallorca', des del començament dels anys trenta del segle passat fins avui, escrita per l'historiador David Ginard.

‘Amigues del destí’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc s/n) / Dia 17 a les 20 h
‘Amigues del destí’.

Què Teatre presenta aquesta obra de creació col·lectiva dirigida per Jaume Mut i protagonitzada per Catalina Matamalas i Marina Martínez.

‘Pobres casats!’ / Teatre

Teatre Muncipal de Llubí (Ampla, 1) / Dia 17 a les 19 h
‘Pobres casats!’.

Dins el I Certamen d’Arts Gent Gran 2017, els majors de Son Sardina presenten ‘Pobres casats’. Els tres protagonistes d’aquesta història saben que és complicada i difícil la convivència conjugal. Estan cansats d’una vida buida i sense sentit i tracen un pla per poder viure com sempre han volgut. Quan tot pareix que va com una seda i que no poden ser més feliços, arriba una visita inesperada. ‘Pobres casats’ és una obra còmica, divertida, entretinguda; segur que més d’un s’hi sentirà identificat.

‘The act of killing’ / Documental

Edifici la Riera (Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma) / Dia 17 a les 21.45 h
‘The act of killing’.

Després del cop d'estat militar de 1965, el general Suharto va ocupar el poder a Indonèsia. A continuació va arribar el genocidi: milers de comunistes, reals o presumptes, varen ser assassinats pels esquadrons de la mort indonesis. Unes dècades després, es demana a dos dels més sanguinaris mercenaris de l'època -ells es feien dir “gàngsters”-, Anwar Congo i Herman Koto, que participin en una pel·lícula en la qual recreïn els horribles crims -tortures, violacions i assassinats en massa- que tranquil·lament confessen haver comès en el passat.

‘Sur de sal’ / XIX Festival de poesia de la Mediterrània

Teatre Principal (Riera, 2A) / Dia 17 a les 20 h
‘Sur de sal’.

És un projecte multidisciplinari on conflueixen la poesia, el vídeo i la performança per establir un pont entre un poeta visual, Miquel Barceló, i un poeta de la paraula, Damià Huguet. El desert, el blanc i la sal com a punt de trobada. I el poema visual com a vehicle conductor.

‘El gran tour del pintor Calbó’ / Presentació de llibre

Cercle Artístic de Ciutadella (plaça del Born, 19) / Dia 17 a les 20 h
‘El gran tour del pintor Calbó’.

‘El gran tour del pintor Calbó’ ha estat escrit per Miquel Pons Povedano i editat per l'Institut Menorquí d'Estudis com a nombre 30 de la col·lecció Petit Format. L’acte serà presentat per l'historiador i membre de l'IME Guillem Sintes Espasa i inclourà les intervencions de Miquel Pons Povedano, autor, i de Josefina Salord, coordinadora científica de l'IME.

‘Volen volen’ / Dansa

Sala Multifuncional del Mercadal (av. del Metge Camps, s/n) / Dia 17 a les 12 h
volen volen

La companyia Mariantònia Oliver presenta aquest espectacle de dansa basat en la manipulació d’objectes i el moviment. Un joc coreogràfic dirigit als més petits com un conte melòdic per estimular-ne l’emoció. Hi intervenen Mateu Canyelles i Gracià Moragues, amb l’ajuda d’Aina Pascual i Xesca Salvà.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
La llibreria Lluna ofereix un taller d'escriptura creativa.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ / Exposició

Museu Krekovic (c. Ciutat de Querétaro, 3, Palma) / Fins al 26 de març
Els artistes Joan Aguiló i Pato Conde han fixat les primeres bases de l’exposició.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins, nines i adolescents per reflexionar sobre la ciutat. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig passat. Ara, però, cerquen la veu dels ciutadans més joves. L’exposició al Museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma amb un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril
‘Líneas de horizonte’.

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats