PROPOSTA CULTURAL
Cultura 23/11/2016

Ljuvliana & The Seawolf duen el so més electritzant al Trampa

A més, xerrades, espectacles, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
9 min

Ljuvliana & The Seawolf / Música

Sala Trampa (carrer Caro, 19. Palma) / Dia 24 a les 23 h
Ljuvliana & The Seawolf aterren a Palma.

Gypsy jazz, folk, rock són les senyes d'identitat d'aquesta formació de la Ciutat Comtal integrada per cinc músics i els seus instruments acústics. En aquesta ocasió, presenten els seu treball ‘Vaine House’, un seguit de composicions elaborades amb un so electritzant i impetuós que dóna compte de l'enorme potencial del conjunt. Sis euros.

Les Luthiers, '¡Chist! / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 24 a les 21 h
Les Luthiers, '¡Chist!'.

‘¡Chist!’ és una selecció de les obres més celebrades pel públic de Les Luthiers, però també una prova de la vigència de l’humor del grup argentí, caracteritzat per la seva creativitat, l’enginy i la ironia. Posaran en escena peces com ‘Manuel Darío’, ‘La Comisión’, ‘El Bolero de los Celos’, ‘La Bella y Graciosa Moza Marchose a lavar la ropa’, ‘Solo necesitamos’, ‘La hija de Escipión’ i ‘Encuentro en el Restaurante’, entre d’altres; extretes dels espectacles ‘Bromato de armonio’, ‘Viegésimo aniversario’, ‘Unen canto con humor’ i ‘Por humor al arte’.

Lady Witch / Música

La Tertúlia (carrer d'Ausiàs March, 19. Palma) / Dia 24 a les 20.30 h

El local palmesà apuja el teló per oferir el millor repertori de pop folk i música americana amb aquest concert de ressonàncies acústiques. En aquesta ocasió, s'hi presentarà el disc 'A vida o mort'. Taquilla inversa.

Xeremiers de Grallalsac / Música

Carrers de Bunyola / Dia 24 a les 19 h

Tots els que acudeixin a Bunyola amb motiu de les celebracions de Santa Catalina, que comencen avui, tindran l'ocasió de gaudir del so inconfusible de les xeremies, que acompanyaran, en aquesta ocasió, l'encesa dels foguerons. Gratuït.

Escola de Música de Sant Llorenç / Música

Espai 36 Centre Cultural (carrer Major, 36. Sant Llorenç des Cardassar) / Dia 24 a les 19.30 h

Amb motiu de la celebració de Santa Cecília, l'escola de joves alumnes d'aquest centre oferirà una audició, que inclourà composicions diverses. Lliure.

'Sa Pobla en el món' / Conversa

Museu Can Planes (carrer d'Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Dia 24 a les 20.30 h

Can Planes acull anit una xerrada amb Pere Bonnín Aguiló (sa Pobla, 1944), filòsof, periodista, escriptor, poeta i traductor amb una sòlida trajectòria intel·lectual. L'acte, que té la localitat de sa Pobla i la seva projecció com a motiu i eix central, serà presentat per l'escriptor Miquel Segura i la regidora de Protocol, Pedrona Seguí.

'Argelagues' / Presentació de llibre

Embat llibres (passatge particular Joan XXIII, s/n. Palma) / Dia 24 a les 19 h

Presentació del nou llibre de Gemma Ruiz. L'acte estarà dirigit per l'actor i dramaturg manacorí Toni Gomila, i la periodista i corresponsal de Televisió de Catalunya a les Illes Balears, Margalida Solivellas. A més, també inclourà la presència de l'autora del llibre.

'El conflicte social en el teatre català del tombant de segle (1890- 1909)' / Presentació de llibre

ESADIB (carrer del Morer, 6. Palma) / Dia 24 a les 17.30 h

L'escola superior acull aquest horabaixa la presentació del llibre de Joan Tomàs Martínez Grimalt, sobre l'estat de la dramatúrgia en llengua catalana entre finals del segle XIX i començaments del XX. A l'acte hi intenvindran el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears i escriptor Damià Pons, el secretari de l'ESADIB i l'autor de l'obra.

'La radicalització del culte lul·lià i la seva persecució durant la segona meitat del segle XVIII' / Xerrada

Arxiu Municipal (carrer de l'Almudaina, 9. Palma) / Dia 24 a les 20 h

Conferència sobre els efectes de la influència de Ramon Llull en les generacions posteriors, les reaccions que suscità la vida i l'obra de l'autor i la recepció de la seva obra al llarg del segle XVIII. La xerrada anirà a càrrec de Francisco José García Pérez.

'Vida i miracles de n’Aineta dels matalassos' / Teatre

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n) / Dia 24 a les 20 h
Cartell promocional de l'obra 'n'Aineta dels matalassos'.

L'obra homònima d'Antoni Mus serveix com a base per a aquesta adaptació teatral a càrrec de Joan Manuel Albinyana i protagonitzada per Margalida Amengual, Catalina Riera i Joan Toni Sunyer. 7 euros.

‘Talment jo’ / Exposició

Torre de ses Puntes (plaça de Gabriel Fuster s/n. Manacor) / Fins al 25 de novembre
'Talment jo'.

Exposició de Julio Huertas, Formes rotundes i opulentes que sorgeixen del fang, les quals, en paraules del mateix artista, pareix que vulguin il·luminar els racons més obscurs i recòndits de la seva ment...

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre
'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada'.

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats