Cultura 24/07/2019

Presenten la Nit de l'Art 2019 però no l'expliquen

La 23a edició de l'esdeveniment serà del 19 al 21 de setembre

E. Navarro
3 min
Imatge de la presentació de la Nit de l'Art 2019

PalmaL'associació de galeries Art Palma Contemporani convocava, per avui dematí, la roda de premsa de presentació de la Nit de l'Art 2019, al Casal Balaguer de Palma. La convocatòria explicava que es presentarien les "novetats de la pròxima edició", que se celebrarà del 19 al 21 de setembre. En l'acte, però, no s'ha explicat ni el programa ni els artistes que formaran part d'aquesta edició. Frederic Pinya, president de l'associació, ha informat que aquesta informació es donarà a la propera roda de premsa.

Pinya ha presidit l'acte, acompanyat pel regidor de Cultura de Palma, Antoni Noguera i Bel Busquets, consellera de Cultura del Consell de Mallorca. El que sí que ha revelat el president de l'associació és que els Talks d'enguany es dedicaran a l'art africà. “Hem de ser conscients que avui dia Londres, Nova York i Berlín posen les mirades cap a l'art africà i, com no, volíem que Mallorca estigués en aquesta itinerància”, ha precisat.

En una nota de premsa enviada posteriorment, l'Art Palma detalla que l'activitat es farà el 19 de setembre i es titula 'On the Future of Artistic and Curatorial Practices in Africa' ('Sobre el futur de les pràctiques artístiques i curatorials a l'Àfrica'). Serà una taula rodona que comptarà amb els conferenciants Osei Bonsu, Hansi Momodu, Maria Helena Pereira i Paula Nascimento. Serà una activitat gratuïta feta amb el suport d'Acción Cultural Española.

Pinya també ha informat que, per primera vegada, l'empresa DKV col·laboraria amb l'esdeveniment, una aliança que veu com un “triomf”, perquè “ens comencen a mirar des de fora” i això vol dir que “estam creixent”. Aquesta edició també serà la primera en què se suma la fundació ARCO, amb visites gratuïtes –guiades per experts– per les exposicions del programa.

Roda de premsa de presentació de la Nit de l'Art 2019

Pinya ha qualificat la Nit de l'Art com un “exemple del que volem que sigui la gestió cultural de la ciutat: una col·laboració entre públic i privat que ens permet fer junts coses que, per separat, no podríem fer cap dels dos”, ha defensat. A més, ha lamentat que “tot el que hem sabut fer a la Nit de l'Art és el que no hem sabut fer la resta de l'any”, perquè “l'art contemporani no té el lloc que li correspon ni a Palma, ni a Mallorca ni a les Illes Balears”, ha afegit.

Per la seva banda, Noguera ha destacat que "els dos darrers anys la relació entre Art Palma i l'Ajuntament ha estat molt bona" i "un exemple" per crear un vincle entre art contemporani i ciutadania. Noguera ha avançat alguns detalls de quina serà la col·laboració de Cort en l'esdeveniment. Ha explicat que hi haurà una performança "molt espectacular, transgressora i poca-solta" a Can Balaguer i tres exposicions al Casal Solleric: 'Hibridacions', una mostra col·lectiva; una exposició fotogràfica de Veru Iché, i una exposició de Bel Fullana, premi Ciutat de Palma d'Arts Visuals 2017. Noguera ha afegit que la voluntat de l'Ajuntament és portar "la cultura, 'ergo', l'art contemporani als barris desfavorits de la ciutat i a les escoles".

Bel Busquets ha explicat que la col·laboració del Consell de Mallorca en l'esdeveniment es materialitzarà a la Misericòrdia, "que serà un espai d'acollida de les galeries de la Part Forana", ha precisat. A més, al Centre Cultural Sa Nostra hi haurà una exposició col·lectiva de sis artistes, "combinació entre joventut i veterania", fruit d'unes estades a l'Índia. Busquets ha recalcat que "és imprescindible" l'aliança del sector públic i privat amb esdeveniments com la Nit de l'Art. "És cert que tres dies no basten, i per això volem treballar perquè hi hagi una continuïtat", ha afegit.

stats