Cultura 27/10/2012

El premi Octubre de narrativa descobreix la faceta literària de Josep-Lluís Carod-Rovira

L'exdirigent republicà debuta en el món de la novel·la amb 'La passió italiana'. El jurat decideix concedir el premi 'ex aequo' i guardonar també en la categoria de narrativa el valencià Tomàs Llopis. El premi Joan Fuster d'assaig ha distingit el treball 'Un antídot contra l'extrema dreta', del periodista i corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes

Salvador Almenar
2 min
Els quatre guardonats en aquesta 41a edició dels Premis Octubre. D'esquerra a dreta, Josep-Lluis Carod-Rovira (Narrativa ex aequo), Josep Anton Soldevilla (Poesia), Toni Cruanyes (Assaig) i Tomàs Llopis (Narrativa exaequo) / ACN

ValènciaLa 41a edició dels premis Octubre ja té guanyadors. Aquest certamen literari organitzat per l'editorial Edicions 3i4 compta aquest any amb dos guanyadors molt coneguts pel públic català, tot i que no ho siguin per la seva vessant literària. El premi Andròmina de narrativa ha reconegut l'obra 'La passió italiana', escrita per Josep-Lluís Carod-Rovira, mentre que el premi Joan Fuster d'assaig ha distingit el treball 'Un antídot contra l'extrema dreta', del periodista i corresponsal de TV3 a París, Toni Cruanyes.

El llibre de Carod-Rovira és una ''obra memorialista que narra l'experiència de l'autor per Itàlia", tot incorporant-hi els seus referents de la cultura catalana, que li serveixen per lligar-hi les seves pròpies reflexions. No ha sigut, però, l'únic guardonat en aquesta categoria. El jurat ha considerat que l'obra 'Hi ha morts que pesen cent anys', de l'escriptor valencià Tomàs Llopis, mereixia compartir 'ex aequo' el guardó amb Carod-Rovira. L'obra de Llopis és una novel·la històrica que abasta des de l'expulsió dels moriscos fins a les Segones Germanies.

Per la seva banda, el premi d'assaig Joan Fuster ha sigut concedit al periodista Toni Cruanyes pel seu estudi i reflexió de la puixança de l'extrema dreta arreu d'Europa. Cruanyes presenta a l'obra 'Un antídot contra l'extrema dreta' casos concrets de l'ascens d'aquestes formacions a països concrets. Per últim, Josep Anton Soldevila ha guanyat el premi de poesia Vicent Andrés Estellés per la seva obra 'El mur de Planck'. Es tracta d'un poemari que reflexiona sobre un viatge cap a l'interior d'un mateix.

Els quatre guardonats han rebut un homenatge en la gala literària que s'ha celebrat a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània. Diferents representants de la cultura catalana participaran en aquest acte, que, enguany, recordarà l'assagista valencià Joan Fuster en el 50è aniversari de la publicació de 'Nosaltres, els valencians'.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm }

stats