Cultura 02/12/2022

La ploma, els pesos i la bala, claus per identificar Aurora Picornell

La família donarà els objectes trobats a la fossa perquè siguin públics i el Govern estudia la creació d'un espai de la Memòria

3 min
L'arqueòloga forense Almudena García-Rubio amb els objectes d'Aurora Picornell.

Palma“No hi ha un objecte que ens parli millor de la vida d’Aurora Picornell que una ploma”. Així resumeix l’arqueòloga forense d’Aranzadi i coordinadora de l’exhumació a Son Coletes, Almudena García-Rubio, la importància d’haver trobat aquest objecte amb les seves restes, a la fossa número 3 del cementeri de Son Coletes, a Manacor. D’estil anglès, marbrada, de tons rogencs i molt ben conservada, aquesta ploma estilogràfica va aparèixer a la zona toràcica dreta de l’esquelet i els experts suposen que estaria dins una butxaca.

És la primera vegada que es troba aquest tipus d’objecte procedent del cos d’una dona a les fosses del franquisme i va ser mostrada per primer pic aquest divendres davant els mitjans de comunicació. Miquel Torrella, nebot net de Picornell, la va sostenir (com es pot veure a la imatge 2). “Les altres coses que s’han trobat formaven part de la indumentària. Però la ploma diu molt. Vol dir: no em llevareu la meva manera de ser i de pensar”, va reflexionar el familiar, que va assegurar que amb la troballa es tanquen les ferides de la família.

A banda de la ploma, es varen trobar un projectil de pistola juntament amb el crani –una de les cinc bales amb què la varen assassinar– i elements de vestimenta com tres petits botons de pressió, un botó de nacre blanc, una imperdible metàl·lica i uns pesos de plom que es cosien a la part baixa dels vestits per donar-los caiguda. Encara que la ploma és l’element més simbòlic, García-Rubio va assegurar que la clau que els va fer sospitar que aquelles podien ser les restes de les Roges del Molinar varen ser els pesos. “Ampliàvem les fotos de les milicianes per veure si podien ser els botons, però això no ens quadrava. Llavors varem començar a sospitar que, encara que eren cinc dones, tal vegada no eren les cinc que cercàvem a Son Coletes, sinó les altres”, va detallar l’arqueòloga.

Cal recordar que a la fossa número 3 varen trobar cinc cossos: tres de complets i dos de manera parcial, afectats per les criptes subterrànies que es varen fer als anys cinquanta i que varen fer desaparèixer bona part de les fosses del cementeri. Si bé Aurora Picornell ha estat identificada per ADN, en els altres quatre esquelets de les Roges això no ha estat possible, sinó que s’ha fet una identificació de grup. “Les varen treure juntes de la presó, sempre les hem cercat juntes, i juntes les hem trobades. Tot quadra: el nombre d’esquelets, el sexe, l’edat... Però ens agradaria que hi hagués alguna identificació genètica més i hi continuam treballant”, va detallar l’arqueòloga d’Aranzadi.

El problema que s’ha trobat a les fosses de les Balears és que l’ADN “està molt degradat –continua– i ens costa molt trobar perfils complets als laboratoris”. De fet, creien que, tant en les milicianes com les Roges del Molinar el mitocondrial (l’ADN que es transmet per via femenina) dels cadàvers seria la clau. I no ho és, per ara. “No necessitam cap ADN de fora per identificar-les perquè estan emparentades, però de moment no ha pogut ser així perquè els esquelets no conserven prou mitocondrial”, ha assenyalat.

Els objectes seran públics

Dins el quart Pla de fosses del Govern hi ha una partida específica per restaurar els objectes trobats en el marc del tercer pla, i entre ells hi ha els d’Aurora Picornell. La família ja ha anunciat que els donarà perquè siguin públics. Tot i que no hi ha un projecte en ferm, el vicepresident de l’Executiu, Juan Pedro Yllanes, va assegurar que volen crear un espai de Memòria de les Illes Balears i que estan treballant amb les entitats memorialistes per decidir-ne el lloc. “Allà es traslladaran aquests objectes, juntament amb les restes, fotografies i informació de les persones que varen ser assassinades per defensar les seves idees”. Al marge de la mort, afegí García-Rubio, els objectes donen informació més enllà: “No ens duen al moment en què mor la persona sinó a la seva vida”.

stats