Cultura 01/11/2022

"Aurora Picornell ha de ser del poble": emocionant homenatge als represaliats del franquisme

Familiars de les víctimes del franquisme, entre ells alguns d'Aurora Picornell, s'han reunit aquest dimarts de Tots Sants per fer una ofrena floral a tots els represaliats, al Mur de la Memòria

2 min
Aurora Picornell, en una fotografia; darrera, una dona besant un clavell que dipositarà damunt el Mur de la Memòria del cementiri de Palma.

PalmaBanderes republicanes, clavells, roses, abraçades. Fotografies antigues de joves somrients i lluïssor als ulls, llum que van apagar les bales dels botxins durant la Guerra Civil. Gairebé 200 persones persones s'han reunit aquest primer de novembre, dia de Tots Sants, al Mur de la Memòria del cementiri de Palma. Amb motiu de la troballa de les restes d'Aurora Picornell i segurament les de les Roges del Molinar, Memòria de Mallorca ha promogut una ofrena floral a les víctimes del franquisme. En l'acte hi han estat presents la filla i netes d'Ignasi Picornell, germà d'Aurora; també hi era Magdalena Nebot, fundadora de Memòria de Mallorca i víctima de la repressió, entre altres afectats per la "massacre", en paraules d'alguns presents a l'homenatge.

La presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, ha donat pas a l'historiador David Ginard, que ha explicat la història de Picornell i les Roges. És cert, però, que ha començat amb un agraïment especial "a la magnífica tasca dels integrants de la Societat Aranzadi, amb Almudena García al capdavant". Gràcies a la seva feina s'han pogut recuperar objectes tant emblemàtics com l'estilogràfica de Picornell, amb la qual "degué escriure els seus darrers textos des de la presó".

A l'acte hi ha assistit, també, Miquel Tortellà, nebot net de Picornell. Satisfet i commogut per la troballa, Tortellà ha explicat que a casa seva "mai es va parlar" del que va passar durant la Guerra, "era un tema tabú". Si bé sabia d'on venia la seva família, va ser veient l'obra de teatre Només quan plou, d'Aina de Cos, al Principal de Palma, que va sentir-se travessat per la història de les seves darreres hores i mort.

El Mur de la Memòria, ple de flors.

Sobre el futur de les restes de Picornell, Tortellà ha assegurat que encara queda temps per saber-ho i que tota la família hi ha de dir la seva. "Veurem si estaments públics, no partidistes, sinó públics, troben que s'ha de fer alguna cosa. La família no monopolitzarà Aurora Picornell", ha assegurat. Amb llàgrimes als ulls, ha afegit que "Aurora Picornell ha de ser del poble".

Magdalena Nebot, família de les Roges -és neboda de Catalina Flaquer- ha recordat la història de la seva mare, a qui van tancar amb Picornell i les Roges del Molinar; també va ser condemnada a mort. El seu pare també va ser empresonat. "D'ençà de tot allò, no visc. Només vull que ens estimem. Per què ens hem de fer mal per no pensar el mateix?". Nebot, de Capdepera, duu tota la vida cercant aquesta resposta.

Durant el seu parlament, l'historiador David Ginard ha reivindicat que homenatges ens permeten respondre a Picornell, sigui veritat o no que fes la famosa pregunta abans de ser afusellada: "I les idees? Amb quines bales mateu les idees?". No: "Les bales no maten les idees", ha conclòs Ginard.

stats