Cultura 28/02/2018

'Al cel mos vegem tots plegats': una revisió de les rondalles mallorquines, a escena

Els dies 3 i 4 de març el Maldà presenta quatre funcions al teatre Mar i Terra de Palma

M. Mateu
1 min
'Al cel mos vegem tots plegats' del Maldà.

Palma'Al cel mos vegem tots plegats' és un cicle de les Rondalles mallorquines d'en Jordi des Racó que duu a terme el teatre Maldà de Barcelona des de fa quatre edicions. El projecte tracta de ser una llavor, un punt de partida, per començar un treball de recerca i aprofundiment en les Rondalles en la seva dramatització. Les obres han estat dirigides per Carlota Subirós, Jordi Oriol, Pau Carrió, Toni Gomila, Aina Tur, Sergio Baos, Alícia Gorina, Joan Yago, Joan Maria Albinyana, Marc Rossich i Assun Planas.

Les dramatitzacions són interpretades per Nies Jaume, Catalina Florit, Àlvar Triay i Salvador Miralles.

Al teatre Mar i Terra de Palma se'n faran dues funcions: dissabte 3 de març a les 20.30 hores 'La flor romanial' de Sandra Monclús i 'I qui no ho creu, que ho vaja a cercar' d'Alberto Díaz, i diumenge, 4 de març, a les 19 hores 'N'Espardenyeta' de Cristina Clemente i 'Set... i diumenge set' de Rafel Duran.

El treball de defensa del folklore i cultura que va fer Alcover va molt més enllà de la seva recopilació, ja que es dedicà també a classificar les persones i les zones geogràfiques de l'illa que li havien fet arribar, i també a publicar-les en el mallorquí original en el qual havien estat transmeses, farcint les històries d'un llenguatge ric i arcaic, ple d'expressions populars mallorquines que el fan tremendament atractiu des d'un punt de vista filològic. Les rondalles es caracteritzen per tenir elements moralitzants, com ara la defensa de l'honradesa o la solidaritat, i eren utilitzades per transmetre ensenyances de vida de generació en generació.

stats