MÚSICA
Cultura 30/09/2018

El Plàstik Brunch impulsa la festa sostenible a Maó

Campi Qui Pugui organitza el primer festival sostenible a Menorca amb activitats culturals i d’oci

Iván Martín
4 min
Aquests dies s’ha pogut gaudir de gastronomia, disseny, música, arts i activitats programades per recordar que el plàstic inunda la mar i les nostres vides.

MaóMenorca celebra aquest cap de setmana el Plàstik Brunch, el primer festival sostenible de l’illa. Les diferents activitats es duen a terme a cala Figuera, al port de Maó, i amb aquest esdeveniment, l’organització se suma a la celebració del 25è aniversari de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO. L’associació cultural sense ànim de lucre Campi Qui Pugui organitza una edició que gira entorn del plàstic i la sostenibilitat.

Les previsions de l’organització d’assistència han estat molt generoses des del principi. El Plàstik Brunch va obrir les portes divendres capvespre i ahir va viure la jornada més intensa. En un principi, s’estimava la presència d’entre 5.000 i 9.000 persones. Caldrà estar atents a la valoració final perquè, si es confirma la dada, estaríem parlant del festival amb més rellevància que se celebra a Menorca. Durant aquests dies, s’ha pogut gaudir del mercat a l’aire lliure, la gastronomia, el disseny, la música, les arts i les activitats que s’han programat per recordar que el plàstic inunda la mar i les nostres vides, i és necessari canviar els hàbits i la forma de consumir per evitar-ho.

El suport institucional que rep la iniciativa també suposa un important impuls per als organitzadors. Així, el Consell Insular de Menorca patrocina el Plàstik Brunch, a través dels departaments de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, Turisme i Cultura i Educació. D’altra banda, també s’ha implicat en la promoció de l’acte, la galeria d’art Hauser & Wirth i l’Ajuntament de Maó com a titular de l’espai públic. En aquest sentit, la batlessa de la ciutat, Conxa Juanola, ha assenyalat que la proposta dels organitzadors “posa l’accent en la producció local i en la problemàtica d’àmbit mundial del tema dels plàstics a la mar, i és una crida a la reflexió, a la consciència de tots els ciutadans i a la mobilització per tal de solucionar aquest problema ambiental tan greu”. Juanola també ha destacat la ubicació elegida per dur a terme el festival, “cala Figuera és un espai que es recuperarà per al municipi i el port de Maó, per a usos nàutics i socials, i ara hi ha una proposta que s’haurà de debatre durant els pròxims mesos i, per tant, és una oportunitat per poder dur la mirada dels ciutadans cap aquí”.

Un festival per canviar d’hàbits

Erradicar la invasió del plàstic a la nostra vida és un dels reptes, i al mateix temps una responsabilitat individual i col·lectiva. El Plàstik Brunch pretén, precisament, fer reaccionar la ciutadania davant aquesta realitat i promoure un canvi d’hàbits i de formes de fer. El festival està dissenyat per conscienciar i reduir l’impacte en l’entorn.

Entre les mesures que l’organització posa a l’abast dels assistents per complir les premisses de canvi, cal remarcar la retornabilitat dels gots del bar. Tot i ser un clàssic, s’insisteix en aquests petits canvis d’hàbits, la utilitat dels quals per a la causa ha estat comprovada. De tota manera, la principal novetat és en el fet de no emprar les ampolles d’aigua d’un sol ús. En contraprestació, al Plàstik Brunch hi ha instal·lat un sistema d’osmosi, gràcies a la col·laboració del Consorci de Residus i Energia de Menorca, per proveir d’aigua potable. L’organització també ha prescindit de bosses i vaixella de plàstic al mercat de disseny i artesania i als food trucks.

Activitats per a tothom i diverses

El programa d’actes d’aquest cap de setmana és un èxit en tots els sentits. El preu de l’entrada, de només tres euros, ha ajudat a potenciar el Plàstik Brunch, que podria tenir continuïtat de cara el futur.

Hem vist tallers infantils i tallers d’instal·lacions fetes amb materials recuperats com els de robòtica i de construcció de joguines. També hi ha hagut espai per a les accions de sensibilització sobre el medi ambient en col·laboració amb el GOB Menorca, l’organització Alnitak i el veler Toftevaag, i les fotografies submarines de 27 mm.

Pel que fa a les actuacions, cal destacar els concerts de diversos grups musicals com The Menorkings, The Palmers, Chepito i els Mambo Chá i Mignight Talkers. De la mateixa manera, també s’han pogut veure al Plàstik Brunch les acrobàcies aèries d’A Plom i Vol, la companyia de teatre Minúcia i les performances del grup d’An Roy.

A més, per obrir-se a l’exterior, l’organització decidí convidar artistes com el DJ Floro, col·laborador del programa Sonideros de Ràdio 3, els mallorquins Go Cactus i els DJ Lady Avocado i Golf de Guinea, que acompanyaran els residents menorquins Mgnfque, Al Capone, Bass, Sugus i Byone. Finalment, hi haurà instal·lacions artístiques a càrrec d’Hombre López.

Una de les integrants de l’associació Campi Qui Pugui, Mireia Costa s’ha mostrat satisfeta de poder celebrar l’esdeveniment que té com a finalitat “que la gent ens miri d’una altra manera”. Costa considera que l’edició d’enguany és especialment visible, ja que “hem cuidat tots els detalls i l’oferta d’activitats és completa i variada. A més, no generam residus i l’ambientació del festival se centra en la preocupació existent arreu del món per l’acumulació de plàstic i les seves conseqüències en l’ecosistema”.

L’organització ha volgut donar un impuls al Plàstik Brunch i per aquest motiu s’ha convidat a artistes de fora. Mireia Costa creu que “és una primera passa” i ha destacat la fusió artística entre l’art autòcton i l’exterior. D’altra banda, Costa ha agraït l’interès institucional, que posa de manifest “el compromís de l’administració amb aquest tipus d’iniciatives. Ha estat una comunió entre tots. Els ingressos d’institucions representen el 20% del nostre pressupost. També m’agradaria ressaltar el suport de Hauser & Wirth, que ha ajudat perquè aquestes iniciatives prosperin i que es valori l’entorn del territori”.

stats