Cultura 19/03/2020

Pilar Costa creu que la crisi del coronavirus justifica "encara més" la baixada de l'IVA cultural

El ministre de Cultura ha telefonat a la consellera i, malgrat no haver parlat de mesures concretes, assegura que s'està fent feina per reactivar el sector

Elena Navarro
2 min
La consellera de Cultura, Pilar Costa

PalmaLa consellera de Cultura, Pilar Costa, ha conversat aquest dijous migdia amb el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, per informar de les mesures econòmiques anunciades pel Govern, de les quals –assegura– també es beneficiarà el sector cultural. El ministre ha telefonat entre dimecres i aquest dijous els 17 consellers de Cultura de l'Estat i els principals gestors culturals.

"Ha estat una cridada de suport a les comunitats autònomes i al sector cultural, i sobretot per llançar el missatge que el reial decret inclou tots els sectors. I tots vol dir també el cultural", ha aclarit Costa. I és que una de les crítiques que s'han sentit més aquests dies des del món cultural és que no s'hagin especificat mesures concretes –que sí que han pres altres països com França i Alemanya– per sostenir un sector ja precari i paralitzat totalment amb la pandèmia del coronavirus.

La consellera remarca que ara "són els primers dies gestionant un estat d'alarma" i que la prioritat és l'emergència sanitària. Així i tot, assegura que estan fent feina per, després de la crisi, reactivar el sector cultural. "L'ideal és tenir mesures concretes, però crec que la gent és prou comprensiva per entendre que tindrem temps perquè es puguin desenvolupar millor", sosté.

Lloguers i IVA cultural

Així, el sector cultural –com tots els altres afectats per la crisi– es podrà acollir als ajuts als autònoms, l'agilització dels ERTO i els crèdits ICO. El decret, però, no preveu la moratòria de lloguers, que afecta especialment el sector de les arts, majoritàriament format per petites i mitjanes empreses i autònoms. Respecte d'aquest punt, Costa apunta que "mesures com aquesta són necessàries, però haurem d'esperar a veure com evoluciona tot". "El govern de l'Estat ha pres mesures molt contundents com el decret, però segurament davant aquesta emergència res no és prou", rebla.

Un altre gran reclam és la baixada de l'IVA cultural. "Jo ja hi estava d'acord abans d'aquesta crisi, amb la baixada de l'IVA cultural, així que ara encara està més justificat", opina la consellera. Amb tot, diu que en la conversa amb el ministre no han entrat en detall. "Si hi ha un sector que ens pot ajudar a sortir d'aquesta crisi, no només econòmicament i social, sinó també emocionalment, és el sector cultural, per la capacitat de superació que ha demostrat sempre", tanca.

Aquest divendres hi haurà dues reunions amb els agents del sector cultural illenc perquè puguin exposar les seves demandes i punts de vista. La primera es farà al matí i hi acudirà la delegada de Cultura, Catalina Solivellas; el director de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra; i la directora de l'Institut d'Indústries Culturals, Cristina Llambrias.

stats