Del 8 de febrer al 2 de juny de 2024
Cultura 07/02/2024

Arriba a Palma una exposició internacional sobre la història del tatuatge

Una ploma d'Edison i una mostra de Whang-od Oggay, l'última mestra del 'batok', en són les peces clau

ARA Balears
2 min
Peces de la mostra

PalmaArriba a Palma Tattoo. Art sota la pell, una exposició internacional sobre la història del tatuatge. Es podrà visitar del 8 de febrer al 2 de juny de 2024. Produïda i organitzada pel Musée du Quai Branly - Jaques Chirac de París i la Fundació La Caixa, proposa un viatge a l'univers del tatuatge des d'una visió antropològica mentre que analitza el ressorgiment d'aquest fenomen a escala global. La mostra segueix tatuadors i tatuats a través d'èpoques i continents per explorar les confluències que han convertit el tatuatge en una forma d'expressió artística mundial. Entre els tatuadors, hi ha la filipina Whang-od Oggay, de 106 anys, considerada l'última mestra que utilitza el batok, un tipus de tatuatge tradicional fet a mà.

Peces de la mostra
Peces de la mostra
Peces de la mostra

Entre les peces exposades, destaquen elements com ara una ploma elèctrica presentada per l'inventor Thomas Edison el 1877 que va ser l'antecedent de la màquina de tatuar actual; un bagul per transportar les eines dels tatuadors ambulants; un retrat en pintura acrílica d'Artoria, una artista del sideshow de la dècada del 1920; un àlbum original de Rich Mingus, editat per Henk Schiffmacher l'any 2011, amb fotografies, postals i fragments de publicacions periòdiques relacionats amb el tatuatge des del segle XIX; una flauta en forma d'estatueta del període tardà de la cultura maia, amb representacions de tatuatges facials, i retrats de grups amb els seus tatuatges identificatius, com, per exemple, la banda de carrer mara centreamericana o la màfia japonesa yakuza.

L'exposició reuneix més de 240 obres històriques i contemporànies entre fotografies, dibuixos, pintures, llibres, audiovisuals i objectes com ara eines, màscares o segells. S'hi exposen una vintena de prototips de cossos hiperrealistes emmotllats en silicona i tatuats amb tinta, creats expressament per a aquesta exhibició a càrrec de mestres d'aquest art de diferents llocs del món: Horiyoshi III, Filip Leu, Mark Kopua, Kari Barba, Colin Dale, Jee Sayalero i Laura Juan. Com a novetat, incorpora una nova peça de Yann Black, l'obra del qual simbolitza l'alliberament dels pobles oprimits.

Aquesta mostra itinerant acaba el recorregut ara a Palma, després de passar pels centres CaixaFòrum a Madrid, Barcelona, Saragossa, València i Sevilla. La presentació a Mallorca ha tingut lloc aquest dimecres a càrrec de la directora de l'àrea d'Exposicions i Col·lecció de la Fundació La Caixa, Isabel Salgado; la directora de CaixaFòrum Palma, Margarita Pérez-Villegas; la directora de Desenvolupament Cultural del Musée du Quai Branly, Christine Drouin, i la comissària i fundadora de la revista HEY! Modern Art & Pop Culture, Anne Richard.

stats